Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapest megosztja tapasztalatait Tiranával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 6. 18:34

Magyarország átadja mindazon tapasztalatait Albániának, amelyeket a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozásban, illetve a haderőreform keresztülvitelében szerzett – közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerdán Tiranában a vendéglátó állami vezetőkkel.

A honvédelmi miniszter megállapodott albán kollégájával, Gazmend Oketával abban, hogy a két ország közös munkabizottságot hoz létre a magyar védelmi ipar és az albán ipar kapcsolatainak kiépítésére, hiszen számos olyan feladat vár most az albán haderőre, amelynek elvégzésére Magyarországnak megfelelő gazdasági és műszaki kapacitása van, legyen az páncélos eszközök felújítása vagy modernizációja, illetve fegyverzetkorszerűsítés.

Dr. Szekeres Imre elmondta: NATO-tagállam védelmi minisztereként és magyar honvédelmi miniszterként is ő az első, aki Albániába látogatott.

E látogatás is bizonyítja, hogy Magyarország nagy figyelmet fordít a balkáni országra. Budapest minden tőle telhető segítséget megadott Albániának ahhoz, hogy integrálódni tudjon a NATO-ba, és elsőként ratifikálta a csatlakozását. Albánia nemrég beadta csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, amit Magyarország szintén támogat, és átadja saját tapasztalatait ezzel kapcsolatban. Magyarország úgy tekint Albániára, mint a balkáni stabilitás nélkülözhetetlen tényezőjére, és nagyra értékeli azt, hogy rendkívül konstruktív és megfontolt politikát folytat a koszovói rendezési folyamattal kapcsolatban – mondta a magyar miniszter.

1595886907
 

A Bamir Topi köztársasági elnökkel, Sali Berisha miniszterelnökkel és Oketa védelmi miniszterrel tartott tárgyalásain szó volt a balkáni rendezési folyamat további lépéseiről, és elmondta: Magyarországnak érdeke, hogy a balkáni államok mind csatlakozzanak a NATO-hoz, és ha az európai uniós csatlakozás feltételeinek megfelelnek, akkor az EU-hoz is. Budapest bízik abban, hogy Macedónia névvitája Görögországgal hamarosan lezárul, és utána ez a volt jugoszláv tagköztársaság is csatlakozhat az észak-atlanti szervezethez. Magyarország vállalta, hogy montenegrói nagykövetsége egyúttal a NATO kontakt-nagykövetségeként megad minden lehetséges támogatást Montenegró integrálódásához is.

1595886907
 

Szekeres Imre megerősítette mind az államfőnek, mind a miniszterelnöknek, hogy Magyarország változatlanul nemzeti érdeknek tekinti a balkáni stabilitás fenntartását. Ezért a békefenntartásban részt vevő katonáinak kétharmadát a Balkánon állomásoztatja, Koszovóban a NATO, Boszniában pedig az EU felkérésére. A magyar békefenntartó katonák addig maradnak e két országban, amíg szükség van rájuk – szögezte le a miniszter.

1595886908
1595886908
1595886908