Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama-McCain szópárbaj

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 16. 15:33

Kiéleződött az iraki háború megítélése körüli vita a leendő két amerikai elnökjelölt között: míg a demokrata Barack Obama költségesnek tartja az amerikai szerepvállalást, amelynek szerinte véget kell vetni, a republikánus John McCain azon az állásponton van, hogy meg kell nyerni az öt éve tartó háborút.

Elnökként véget fogok vetni ennek a háborúnak" – szögezte Obama keddi kampánybeszédében. McCain ezzel szemben azt állította, ő “tudja, miként kell megnyerni a háborúkat". Ezzel burkoltan utalt arra, hogy riválisa nem rendelkezik ilyen képességekkel.

A tekintélyes katonai pályafutással büszkélkedő McCain szerint meg lehet nyerni az afganisztáni háborút anélkül, hogy elveszítenék az irakit.

A republikánus politikus szerint Obama azt mondja majd, hogy nem lehet megnyerni az afganisztáni háborút anélkül, hogy elveszítenék az irakit, de ez esetben szerinte a demokrata ellenfele éppen fordítva látja a helyzetet. A republikánus politikus bírálta a nála sokkal fiatalabb riválisát amiatt is, hogy iraki és afganisztáni útja előtt beszél az ottani helyzetről, még mielőtt tárgyalt volna David Petraeus tábornokkal, a középső parancsnokság vezetőjével, aki korábban az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka volt.

CímkékAfganisztán