Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csillagok háborúja a harctereken

Szöveg: hvg.hu/honvedelem.hu |  2008. július 16. 15:26

Az amerikai és a brit védelmi minisztériumok milliárdos fejlesztései helyett egy egyszerű kereskedelmi lézerből átalakított fegyvert vethetnek be rövidesen Afganisztánban és Irakban.

A Daily Telegraph brit lap értesülései szerint a mikrohullámú „fájdalomfegyvert" is kifejlesztő amerikai Raytheon cég által tervezett LADS (Laser Air Defence System – Légvédelmi Lézerrendszer) a Phalanx rakétaelhárító eszközök vezérlését használva a levegőben semmisíti meg a célpont felé tartó rakétákat és gránátokat.

Több évtized és több milliárd dolláros fejlesztések után nem az amerikai védelmi minisztérium technológiája kerülhet a harcterekre, hanem egy mindössze másfél év alatt összeállított rendszer.

A Raytheon egy az autóiparban használatos lézereszközt alakított át, amely a fény sebességével olvasztja meg a levegőben száguldó lövedékek külső héját és felrobbantja a belső robbanótöltetet.

A LADS-rendszert már tesztelik, s már sikeresen megsemmisítettek vele egy 60 milliméteres gránátot. A cég tervei szerint szeptemberben az amerikai hadsereg részvételével az első éles teszteket is megejthetik, s ha sikereket érnek el, a lézerfegyver már jövőre ott lehet a harctereken.

Az amerikai védelmi minisztérium tárgyalásokat folytat a céggel, hogy fegyverüket ötvözzék a jelenlegi Phalanx gépágyúkkal, amelyek rendkívüli tűzgyorsaságukat kihasználva több ezer lövedékkel támadják a beérkező rakétákat, ezáltal védve a harcoló katonákat.