Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Október 23. legfőbb ajándéka a nemzeti egység volt

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. október 22. 18:01

Sólyom László a Műegyetemen emlékezett az 1956-os eseményekre. A köztársasági elnök beszédében hangsúlyozta: a nemzeti egység volt a forradalom legnagyobb ajándéka. Péceli Gábor, az intézmény rektora arról szólt, hogy a forradalom napjai az intézmény legdicsőbb eseményei közé tartoznak.

Sólyom László köztársasági elnök a Műegyetemen emlékezett az 19596-os forradalom előestéjére. Ötvenkét évvel ezelőtt a napon gyűltek össze a hallgatók egy diákgyűlésre. A megemlékezésen mások mellett részt vett Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, illetve Mádl Ferenc volt államfő is. A zsúfolásig megtelt aulában az egyetem jelenlegi rektora kezdte a megemlékezést. Péceli Gábor elmondta: fejet hajtani gyűltek össze a történelmet író diákság előtt. Az intézmény vezetője szerint az ötvenkét évvel ezelőtti események a Műegyetem legdicsőségesebb napjai voltak. Péceli Gábor hangsúlyozta: a kivégzett hallgatók, és mindazok előtt tisztelegnek, akik nem törtek meg és a börtönben is forradalmárok tudtak maradni.

A rektort követően Sólyom László a nemzeti egységet hangsúlyozta. A köztársasági elnök kiemelte: a forradalomnak már a kitörésétől voltak halottai, és a számuk a harcokban, a civilekre adott sortüzekben, majd a megtorlásokban csak növekedett. Az államfő arról is szólt, hogy a nemzeti egység volt az októberi forradalom nagy ajándéka, és az egész országban közös elemi érzés megteremtette a maga eszközeit és intézményeit. Annak ellenére, hogy sok-sok eltérő indíték, cél, eszmevilág munkált ezekben, a mélységes egység nem tört meg – fűzte hozzá. Sólyom László arról is beszélt, hogy az emberek csalhatatlanok abban, hogy mikor hiteles a nagy, közös értékekre való hivatkozás.