Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz hegyivadászok Veszprémben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. október 13. 5:18

Szombaton két olasz hegyivadász dandár nyugdíjas szervezetének vezetése látogatott Veszprémbe, a helyőrségi művelődési otthonba, vendéglátójuk a Fegyveres Erők és Testületek Veszprémi Nyugállományúak Klubja volt. A vezetők a megbeszéléseket követően szándéknyilatkozatot írtak alá a szervezetek jövőbeli együttműködésének előkészítéséről.

Samu Imre nyugállományú ezredes a honvedelem.hu kérdésére a következőket mondta el a látogatásról: az olasz nyugállományú katonák Marche tartományból érkeztek. A katonák a környéken szolgáltak, az ottani hegyivadász dandár állományában, jelenleg a Associazione Nazionale Alpini néven működnek. Egyik legfontosabb feladatuk a hagyományápolás, a történelmi események felidézése és a kultúra értékeinek továbbvitele. A magyarországi látogatáson egy három napos program keretében most is ezzel a hagyományőrző céllal jártak.

Idén többek között megkoszorúzták

Georgio Perlasca sírját, aki a második világháború idején több ezer deportált magyar zsidó életét mentette meg. Az olasz „öreg fiúk" elmondták azt is, hogy a hadsereg vezetése jelenleg is kikéri és igényli a segítségüket, ezért a szakmai feladatok végrehajtásába otthon és külföldön rendszeresen bevonják őket.
Az elnök a továbbiakban elmondta: az olaszok keresték meg a szervezetet azzal, hogy szeretnének a kapcsolataikat a nyugati országokat követően a keleti országokra is kiterjeszteni. Eddig ugyanis – folytatta Samu Imre – a Spanyolországba és Kanadába emigrált olasz katonákkal és ezek klubjaival tartottak csak kapcsolatot, most pedig igényként merült fel a magyarországi szervezetekkel való együttműködés.

Ezek az olasz nyugdíjas szervezetek hatvan-hetven tagot tartanak nyilván: vannak olyan tagjaik, akik a második világháborúban a németek, de olyanok is, akik a partizánok oldalán harcoltak. E katonák nagyon jól megférnek egymás mellett a klubjaikban –

hangsúlyozta az elnök. A találkozó olasz kezdeményezésre jött létre és egy szándéknyilatkozat aláírásával zárult emelte ki az elnök. „A szándéknyilatkozatban az aláírók vállalták a társadalmi szervezetek kapcsolatfelvételének előkészítését. Ehhez az kell, hogy olasz részről a régiótanács, magyar részről az éves küldöttértekezlet elfogadja a kapcsolatfelvétel megindítását."

Az elnök az előkészítő munkával kapcsolatban elmondta még: a megállapodás szerint az előkészületeknek jövő év májusáig kell befejeződniük. Erre az időpontra kell, hogy készen legyen az együttműködési szerződés, amiben megfogalmazódhatnak azok a területek, ahol a közös munka konkrét feladatait rögzítik. Ilyen a hagyományápolás, egymás történelmi helyeinek felkutatása, a közös történelmi emlékek ápolása. Emellett lehetőség van még az együttműködésre a kulturális-, sport- és szabadidős programokban is.
Befejezésül az elnök kiemelte: a találkozó végig jó hangulatban zajlott, mindkét fél nagyon törekszik arra, hogy a kapcsolatok a jövőben kedvezően alakuljanak.

Fotó: Bakcsi András