Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olaszország is küld kiképzőket Líbiába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 21. 12:16

Olaszország is bejelentette szerdán, hogy tíz katonai kiképzőt bocsát a líbiai felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács rendelkezésére. A döntés Silvio Berlusconi olasz és David Cameron brit miniszterelnök telefonos konzultációja során született – közölte az olasz védelmi miniszter, de részleteket még nem tudott mondani.

Olaszország és Nagy-Britannia egyetért abban, hogy ki kell képezni a felkelőket, akik harcolni szeretnének az ügyükért, de nem tudnak szembeszállni egy hivatásos hadsereggel – magyarázta római sajtótájékoztatóján Ignazio La Russa, aki brit kollégájával tárgyalt a témáról.
A miniszter közölte, hogy az esetleges nemzetközi szárazföldi intervenció „egyelőre nem kivitelezhető", már csak azért sem, mert a felkelők nem akarnak ilyen beavatkozást. „Nem akarják, hogy a muzulmán országok a szemükre vethessék, hogy beengedték a területükre a kereszteseket" – mondta.

La Russa és brit kollégája, Liam Fox tárgyalt brit harci repülőgépek olasz közreműködéssel történő légi feltöltéséről.

Szó volt további NATO-gépek befogadásáról az olaszországi támaszpontokon, ha erre szükség mutatkozik. Megerősítették elkötelezettségüket a szövetséges hadjárat mellett, amelynek „az a célja, hogy Líbiának szabad és demokratikus kormányt adjanak".

Washington 25 millió dollár támogatást nyújt a felkelőknek

Az amerikai kormány tájékoztatta a kongresszust, hogy 25 millió dollárnyi, nem fegyveres támogatásban részesíti a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen harcoló felkelőket – adta hírül szerdán a The Washington Times.

„Az elnök olyan intézkedéseket kezdeményezett, amelyek lehetővé teszik, hogy sürgősen nem halált okozó (azaz nem fegyveres) segítséget nyújtsunk a polgári lakosság és az általa lakott területek védelméhez Líbiában" – írta a szenátus külügyi bizottságához írt, a lap által megszerzett levelében Joseph E. Macmanus, az amerikai külügyi tárca kongresszusi ügyekért felelős államtitkára.

Az amerikai segítség keretében a felkelők járműveket, üzemanyag-szállító tartálykocsikat és tömlőket, mentőautókat, orvosi felszerelést, védőmellényeket, látcsöveket és rádiókat kapnak.

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanáccsal kapcsolatban a külügyminisztériumi állásfoglalás azt állítja, hogy a testület elkötelezett a demokratikus reformok iránt. Mint ismeretes, amerikai politikai és katonai vezetők korábban kételyeiket fejezték ki a Kadhafi ellen harcoló erők összetételével kapcsolatban.

Macmanus levelében rámutatott, hogy az amerikai kormány párbeszédet folytat a tanáccsal a folyamatos munkakapcsolat kiépítése érdekében. A vezető diplomata hangsúlyozta, hogy a testület elítélte a terrorizmust, aláveti magát a genfi egyezményeknek, és hangsúlyozta elkötelezettségét a demokratikus intézményrendszer kiépítése és a világi állam iránt.

A The New York Times a líbiai ellenzékről szóló szerdai helyszíni jelentésében azt írta, hogy az még a katonai vezető személyét illetően is mélyen megosztott.

Kalifa Hifter tábornok a lapnak kijelentette, hogy magát tekinti a lázadók és a reguláris hadsereg parancsnokának. Riválisát, Fattah Junesz tábornokot vezérkari főnöknek mondta, akinek feladata pusztán a harcoló egységek támogatása. Az Átmeneti Nemzeti Tanács egyik tagja viszont úgy nyilatkozott, hogy a felkelő erők parancsnoka Junesz tábornok, aki egyértelműen Hifter felettese.

A Kadhafi-ellenes erők megosztottsága, szervezetlensége és kiképzettségének alacsony szintje az elmúlt hetekben rendre megakadályozta, hogy a felkelők a harctereken kihasználják a NATO légicsapásai által jelentett előnyt.