Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olimpikon sportoló, mint tartalékos katona

Szöveg: Gál József tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. február 12. 7:19

A sportbarátok körében nem cseng ismeretlenül dr. Nagy Péter, olimpikon súlyemelő neve. Eredménylistáján három olimpiai részvétel (legutóbb Tokióban B-csoportos győzelmét követően összetett 7. hely), több, mint tizenöt magyar bajnoki cím, két főiskolai világbajnoki cím, egy Universiade győzelem, egy U23-as világbajnoki cím és három Európa bajnoki bronzérem is szerepel sok más egyéni siker mellett.

Nagy Péter tartalékos hadnagy január 5-én vonult be alapkiképzésre a Csongrád-Csanád megyei Tiszaszigetre. Felkészítését az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj kiképzői végezték. Minden felkészítés legjobban várt eseménye az alaplőgyakorlat teljesítése, ennek apropóján kérdeztük Nagy Pétert a dóci gyakorló- és lőtéren.

olimpikon tartalékos (2)

Milyen élményekkel gazdagodtál az alapkiképzés során?

Rendkívül érdekes volt az elméleti ismereteket gyakorlatban is kipróbálni. Nagyon vártam már a lövészet napját.

Ha a katonai pályát fontolgató fiatalokhoz kellene szólnod, mit mondanál, miért válasszák a honvédségi pályát?

Sportolói pályafutásom során megtanultam, hogy mennyire fontos a hétköznapok problémáinak leküzdése során a fegyelem és az önszorgalom. Azt gondolom, hogy nincs veszteni valójuk a fiataloknak, ha kipróbálják magukat a Magyar Honvédség kötelékében. Sok olyan dolgot tanulhatnak, ami civil életük során is hasznos lehet számukra. Csak javasolni tudom, hogy csatlakozzanak a honvédség nagy családjához.

A súlyemelés területén milyen közeli és távlati célokat tűztél ki magad elé?

Gőzerővel készülök az áprilisi Európa.bajnokságra, amelyet Albániában fognak megrendezni, illetve távlati célom, hogy Magyarországot képviselhessem a 2024-es párizsi olimpián.

olimpikon tartalékos (1)
szerkesztett_kép_2

Nagy Péter tartalékos hadnagy - alapkiképzésének eredményes teljesítése után - az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Központ állományában, elsősorban a toborzás területén fog szolgálatot teljesíteni.