Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet a dél-afganisztáni Kandahárban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 7. 12:52

Legalább 21 ember életét vesztette, huszonketten pedig megsebesültek egy június 6-án, szerdán elkövetett öngyilkos merényletben a dél-afganisztáni Kandahárban – közölték helyi rendőrségi források.

Egy motorkerékpáros férfi felrobbantotta magát egy zsúfolt parkolóban, ahol több tucat, a kandahári NATO-légibázisra szánt rakományt szállító kamion várakozott. A merénylet a támaszponttól nem messze történt. A bázison a támadás időpontjában négy tartományi kormányzó éppen egy találkozón vett részt. Ez volt az elmúlt hetek legsúlyosabb merénylete a civil áldozatok számát tekintve.

Ahmad Dzsaved Faiszál, a tartományi kormányzó szóvivője szerint valamennyi áldozat polgári személy.

Kandahár tartomány a kormányellenes tálib lázadók fellegvárának számít, ahol rendszeresek az összecsapások a felkelők és az afgán kormányerők, illetve a NATO vezette biztonsági erő (ISAF) között. A tálibok idén áprilisban offenzívát indítottak, ami az erőszak növekedését vonta maga után egész Afganisztánban.

A tálibok eddig nem vállalták magukra a merénylet elkövetését.

A civilek az afganisztáni konfliktus legfőbb kárvallottjai. Az ENSZ februári közlése szerint 2011-ben 3021 polgári személy lett az erőszak áldozata, ami tragikus rekord az elmúlt tíz év veszteséglistáján. 2007 óta több mint 12 ezren vesztették életüket a konfliktusban, ugyancsak a világszervezet adatai szerint.

Az idei év első négy hónapjában mindazonáltal 21 százalékkal csökkent az afganisztáni civil áldozatok száma.