Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylő támadt a magyarokra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 26. 5:23

Öngyilkos merénylő támadta meg a magyar katonai konvojt október 25-én reggel az afganisztáni Pol-e Khumriban – közölte Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

A vezérkari főnök a támadásról elmondta, hogy a konvoj a magyar bázistól mintegy 5 kilométerre haladt, amikor melléjük ért egy Toyota Corolla típusú autó, amelyben az öngyilkos merénylő ült. A férfi az öt járműből álló konvoj harmadik autójánál hozta működésbe a robbanószerkezetet – tette hozzá.

Benkő Tibor altábornagy szerint a katonák a férfi arckifejezése alapján érzékelték, hogy készül valamire, így megpróbálták kikerülni az autót.

A robbanás erejét jól mutatja, hogy a merénylő autójából nem maradt semmi; az amerikai gyártmányú HMMWV (Hummer) harci jármű viszont saját erőből jutott vissza a bázisra – mondta a HM Honvéd Vezérkar főnöke, hozzátéve, hogy a merényletben sem katona, sem civil nem sérült meg.

Az altábornagy elmondta azt is, hogy a konvoj egy rutinfeladatban – úgynevezett jelenlétfenntartó őrjáratban – vett részt, amikor a támadás érte. A „menethossz" 15 kilométer lett volna, de a merénylet miatt csak az első harmadot tudták teljesíteni.

Ezt a feladatot a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái naponta elvégzik.

A vezérkari főnök szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a támadás célpontjai direkt a magyar katonák lettek volna, hiszen a merénylet a város északi kijáratánál történt, ahol egy rendőrségi áteresztő pont is található.

Benkő Tibor altábornagy kérdésre válaszolva elmondta: egyelőre nem lehet megállapítani, mennyi robbanószert használhatott a merénylő a támadáshoz, de arra lehet következtetni, hogy több tíz kilogrammnyiról lehetett szó.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy PRT vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baghlan tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Pol-e Khumri központjában állomásozik. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A honvédség eddig négy katonát veszített az afganisztáni műveletekben.

Kapcsolódó cikk:
Magyar konvojra támadtak Afganisztánban