Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tavalyihoz hasonló eredményeket szeretnének elérni

Szöveg: Szűcs László |  2019. március 11. 8:01

Sikeres volt a 2018-as esztendő a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület (SZHESE) életében. A magyar ejtőernyős válogatott hazai és nemzetközi sikerei mellett tavaly már az utánpótlás szervezésére is volt lehetőség és pénz – mondta el a honvedelem.hu-nak dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az egyesület elnöke.

1599199943
„Nagyon jó évet zártunk, 2018-ban minden összejött. Az előző években mindig arról beszéltünk, hogy egy kicsit nehéz lesz, nem biztos, hogy minden feltételt sikerül megteremteni, de erre a tavalyi esztendő szerencsére rácáfolt" – mondta dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, hozzátéve: a 2016-os oroszországi világbajnokságon megszerzett aranyéremnek köszönhetően olyan egységessé kovácsolódott a csapat, aminek következtében 2018-ban is sorra jöttek a jobbnál jobb eredmények. A legrangosabb megmérettetésen, a Magyarországon rendezett 42. CISM Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon harmadik helyezést ért el a válogatott csapat célbaugrásban. A bulgáriai Montanában tartott 35. FAI Ejtőernyős Világbajnokságon ugyanebben a versenyszámban a tizedik helyet sikerült megszerezni, egyéni célbaugrásban Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós azonban az ötödik lett a ranglétrán. A világbajnokságra felkészülést jelentő öt állomásos világkupán pedig az összesített második helyet szerezte meg a csapat.

1599199944

„Azt szoktam mondani: a csapat tagjai már nem tanulnak meg jobban ugrani, ők már csak »hozzák a nullákat«, azaz a hibátlan célbaugrásokat, mert ez bennük van. Az adott pillanat, a csapatkohézió, a körülmények… Ezek döntik el ott, az utolsó pár méteren, hogy a lábukat tudják-e úgy helyezni a földet érés helyére, hogy az valóban »nulla« legyen" – fogalmazott Ruszin tábornok, akitől megtudtuk azt is, hogy a sikerek tekintetében „jó katalizátor volt", hogy Magyarországon rendezték meg a katonai ejtőernyős világbajnokságot, s nagyon sokan szurkoltak nekik. Ez hatalmas lökést jelentett a csapatnak.

1599199944
„Szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogatta az egyesületet. Főleg a Magyar Honvédségnek és a Honvédelmi Minisztériumnak, akik biztosították és biztosítják a feltételeket a versenyeztetéshez. Szerencsére vannak olyan állandó szponzoraink is, akik szeretnek minket és bíznak bennünk. Ilyen például Szolnok város, amelynek vezetői megtesznek mindent annak érdekében, hogy a fiúknak valóban csak a felkészülésre és a versenyekre kelljen fókuszálniuk" – mondta a SZHESE elnöke.

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok szerint nem véletlen, hogy a magyar katonai ejtőernyős váltogatott nagy része az SZHESE tagja, hiszen Szolnok évtizedek óta ejtőernyős fellegvár. De természetesen más helyőrségből is be lehet kerülni a legjobbak közé. A csapat edzője és első ugrója, Bánszki Tamás százados például Kecskeméten szolgál. „Szerencsére az elmúlt néhány évben már tudtunk nyitni az utánpótlás felé is. Az egyesület tagjaként jó pár fiatal tesztelgeti már magát annak érdekében, hogy megtudja, mi is az az ejtőernyőzés, ezen belül is a precíziós ejtőernyőzés. Mára meg tudtuk teremteni a feltételeit annak, hogy számukra is biztosított legyen az az ugrásszám, amellyel egyszer majd »kitúrhatják« a válogatottból a mostani tagokat. Mi, az idősebb generáció tagjai pedig szurkolunk nekik, hogy ez minél hamarabb megtörténjen" – mondta Ruszin tábornok, kiemelve: a magyar katonai ejtőernyős válogatott jelenlegi tagjainak közel ötvenezer ugrása van összesen, ami nagyon szép eredmény.

Az egyesület elnökétől megtudtuk: érdekesség, hogy az Önkéntes Tartalékos Rendszernek köszönhetően egyre több önkéntes tartalékos katona lesz az SZHESE tagja. Ők – akik többségében a szolnoki katonai alakulatok jogelődjeinél szolgáló egykori ejtőernyősök – eljöttek az egyesület által szervezett hagyományteremtő ugrásra „és szerencsére benn maradtak a rendszerben".

„Meggyőződésem, hogy a magyar katonai ejtőernyős válogatott tagjai az állomány körében példaképnek számítanak. Amikor egy fiatal először veszi fel az ejtőernyőt és száll fel a fedélzetre, nagyon nagy hatással van rá az, ha a gépajtóban egy világbajnok mondja neki, »ugrás!«" – emelte ki dr. Ruszin Romulusz.

1599199944

A dandártábornok elárulta: összeállt az idei edzőtábor terv és a „nemzetközi versenynaptár". A magyar katonai ejtőernyős válogatott természetesen ott lesz Kínában, az idei CISM világbajnokságon, ahol a tavalyihoz hasonló szép eredményt szeretnének elérni, mind csapatban, mind az egyéni versenyben. Emellett természetesen idén is indulnak a világkupa-sorozat szlovéniai, horvátországi, olaszországi, németországi és svájci állomásain is. Tervezik a hazai megmérettetéseket is, de hogy melyeken indulnak, azt még nem döntötték el. „Szerencsére a terveink megvalósításához biztos alapokon állunk. Biztosítani tudjuk a válogatott felkészülésének és versenyeinek feltételeit, illetve azt is, hogy az egyesület tagjainak legyen módjuk és lehetőségük arra, hogy a válogatott tagjaival együtt hagyják el a gépet és ugyanazon a repülőtéren érjenek földet" – mondta az SZHESE elnöke, aki jelenleg 147 ejtőernyős ugrással rendelkezik, s idén is többször szeretne ugrani.

1599199944

Fotó: Szabó Lajos zászlós és archív