Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önvédelem, hogy mások élhessenek

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László és a szerző felvételei |  2023. július 4. 7:31

Először adott otthont Magyarország annak a kurzusnak, amely felkészíti az egészségügyi és humanitárius segítségnyújtókat arra, hogy veszélyes – akár háborús – környezetben is képesek legyenek feladataik ellátására.

A szentendrei MH Altiszti Akadémia biztosított helyszínt annak az egyhetes foglalkozássorozatnak, amit a Vöröskereszt és a Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) Európai Regionális Irodája már több éve szervez – ezidáig külföldön – annak érdekében, hogy a veszélyhelyzetekben segítséget nyújtók képesek legyenek saját biztonságuk garantálására. A Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyam (Hostile Environment Awareness Training - HEAT) többek között olyan élethelyzetekre és azok átvészelésére készíti fel a kurzuson résztvevőket, mint foglyul ejtés, bombázások, erőszakos bűntények.

Amint arra a tanfolyam interneten is elérhető leírása is rávilágít, a Power Point-os bemutatók és a hagyományos képzések egészen egyszerűen alkalmatlanok arra, hogy bárkit is felkészítsenek arra a magasfokú stresszhelyzetre és kezelésére, amelyek akár egy háborús, akár egy természeti katasztrófa sújtotta területen érhetik az elmét. E helyzetek demonstrálására és a helyes reakciók megválasztására ad reális és hosszútávú tapasztalatokat a HEAT tanfolyam, ami az ötnapos képzés során egyebek mellett IED (házi készítésű robbanószerkezetekkel történő) támadások, tűzharcok átvészelésére, a sebesültek ellátására és mentésére, illetve nehéz terepen történő vezetéstechnikai ismeretek elsajátítására helyezi a hangsúlyt.

HEAT képzés Izbég KLAC1422

A képzés gerincét egy részletesen kidolgozott pszichológiai tananyag adja, ami útmutató lehet a felsorolt és számos más veszéllyel teli élethelyzet helyes lereagálására. A tanfolyam végére a résztvevők már tudatosan fel tudják dolgozni az őket érő sokkhatásokat, s tisztán látva a szituációt, meg tudják határozni a saját védelmüket és a feladatellátás folytatását segítő válaszlépéseket. A felkészítést sikeresen elvégzők – a teljesség igénye nélkül – birtokában lesznek az alapvető fizikai és pszichológiai elsősegélynyújtás, a személyi védelem, a fogságba esés, a tűzharc során tanúsítandó viselkedés, valamint az alapszintű tárgyalói képességek ismereteinek.

Ez az a tanfolyam, aminek a jövőben – a Vöröskereszttel és a Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével közösen – a Magyar Honvédség fog otthont adni, helyszínt biztosítva hazai és külföldi résztvevőknek egyaránt.

Az első, június 26-30. között zajló felkészítés utolsó napján Szilágyi László Péter ezredes, az MH Altiszti Akadémia törzsfőnöke elmondta, hogy mindkét fél részére kölcsönösen hasznos és építő jellegű az együttműködés, hiszen mind a Vöröskereszt, mind a Magyar Honvédség katonái olyan válságövezetekben teljesítenek szolgálatokat, ahol a különböző szervezetek tapasztalatait mindkét fél egyaránt fel tudja használni és be tudja építeni a kiképzésbe. „Igyekeztünk olyan támogatást nyújtani a Vöröskereszt részére, amelynek segítségével a munkavállalóik, munkatársaik, önkénteseik biztonságos környezetben tudják gyakorolni azokat a feladatokat, amelyekkel a különböző válságövezetekben is szembesülhetnek” – tette hozzá. Felidézte, hogy e támogatás technikai és szakértői oldalon is megmutatkozott: a tanfolyamot végrehajtók részt vettek hatásbemutató lövészeten, offroad vezetéstechnikai pályán gyakorolhatták a tudásukat.