Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizd a lángot!

Tóth Ilonára és a kommunista diktatúra többi áldozatára emlékeztek

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. február 24. 6:15

„Tóth Ilona az ártatlanul megvádolt, bebörtönzött és halálra ítélt sok száz magyar szabadságharcos jelképévé vált” – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, február 23-án, szerdán. A közös mécsesgyújtás után a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ színháztermében bemutatták a Tóth Ilona életét feldolgozó „Őrizd a lángot!” című rockoperát.

Toth_Ilona_rockopera_bemutato_20220223_05 copy

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara (NKE HHK), valamint a Krónika Intézet közös megemlékezésén elmondott beszédében Németh Szilárd Tóth Ilona mártírsorsával kapcsolatban kiemelte: „vannak a történelemben olyan hősök, akiknek történetét és tetteit csak jóval később - akár halálukat követően több évtizeddel – ismerhettük meg, és csak most emlékezhetünk meg róluk, a nekik kijáró tisztelettel. Tóth Ilona is ilyen alakja volt a magyar történelemnek.” A miniszterhelyettes a Tóth Ilona életét feldolgozó „Őrizd a lángot!” című rockopera fontosságát hangsúlyozva elmondta: „ fontos, hogy érthetővé és átélhetővé tegyük a mai fiatalok számára az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, és az azt követő évek történéseit. Ebben nagyon fontos szerepe van a mai előadásnak is, amely egy fantasztikus csapatmunka eredménye.”

Toth_Ilona_rockopera_bemutato_20220223_03 copy

Németh Szilárd hangsúlyozta: a bemutatónak otthont adó Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ korábban hosszú évtizedekig a Magyar Néphadsereg épülete volt. „A mai Magyar Honvédségnek szerencsére már nincs köze az egykori kommunista Néphadsereghez. Büszkeséggel tölt el, hogy ma már felkészült és megbecsült szakemberekből álló, modern, ütőképes honvédségről beszélhetünk” – fogalmazott a miniszterhelyettes. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program beszerzései és fejlesztései kapcsán Németh Szilárd aláhúzta: „nemzeti ellenálló képességünk visszaszerzése értelmében vágtunk bele a haderő- és honvédelmi fejlesztésbe. Célunk, hogy a Magyar Honvédség térségünk meghatározó, legkorszerűbb haditechnikai eszközökkel felszerelt, a kor követelményeinek mindenben megfelelő haderejévé váljon.”

Toth_Ilona_rockopera_bemutato_20220223_15 copy

A Kelet-Ukrajnában kibontakozó orosz-ukrán feszültséggel kapcsolatban a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára beszédében kiemelte: Magyarország békét szeretne, hiszen véleményünk szerint a konfliktust csak a tárgyalóasztal mellett, diplomáciai eszközökkel kell rendezni. „A Magyar Honvédség - a NATO szerves részeként, de önálló képességeinket felvonultatva - készen áll az ország belső békéjének és függetlenségének megvédésére, a határvédelmi és a humanitárius feladatok ellátására” - hangsúlyozta Németh Szilárd.

A megemlékezésen és a Koltay Gábor rendezésében színpadra állított rockopera bemutatóján jelen volt - mások mellett - dr. Pohl Árpád dandártábornok, az NKE HHK dékánja is.

Kapcsolódó cikkek