Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Õrizetben marad a bosnyák háborús bűnös

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 4. 5:59

Egy londoni bíróság döntése értelmében őrizetben kell maradnia Ejup Ganicnak, a testület ugyanis elutasította a Szerbia által körözött egykori boszniai muzulmán vezető szabadlábra helyezését óvadék ellenében. Quentin Purdy kerületi bíró szerint tekintettel a Ganic elleni vádak súlyosságára, a 63 éves politikust őrizetben kell tartani a bíróság jövő heti meghallgatásáig.

Ejup Ganicot hétfőn tartóztatták le a londoni Heathrow repülőtéren. A politikus ellen az Interpol adott ki körözést belgrádi elfogatóparancs alapján. Belgrád a boszniai háborúban elkövetett háborús bűncselekménnyel vádolja a bosnyák politikust. Tizennyolc másik gyanúsítottal együtt Ganicot tartják felelősnek azért, hogy 1992 májusában – a háború kitörése után – Szarajevóban megtámadták a Jugoszláv Néphadsereg kivonuló egységeit. A támadásban 42 katona meghalt, több mint 70 megsebesült.

Ganic, aki a ’90-es évek második felében, majd 2000-2001-ben volt a boszniai államelnökség tagja 12-12 hónapig, visszautasítja a szerb vádakat.

Ganic kiadatását Szerbia mellett Bosznia is kérni kívánja Londontól. A boszniai szerbek kezdeményezésére a boszniai ügyészség néhány éve nyomozni kezdett Ganic ellen. Szarajevó szerint Boszniában igazságosan fognak ítélkezni Ganic felett, de Belgrád kételkedik ebben.