Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új ENSZ-határozatot akar Koszovóról Szerbia

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 4. 6:04

Szerbia új ENSZ-közgyűlési határozat elfogadását fogja kezdeményezni azután, hogy megszületik a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) állásfoglalása arról, ellentétes volt-e a nemzetközi joggal Koszovó függetlenségének kinyilvánítása – írta a Danas című belgrádi napilap.

A határozat jogellenesnek nyilvánítaná a koszovói függetlenség kikiáltását.
A Danas értesülése szerint nagy nyomás nehezedik a szerb vezetésre a nagyhatalmak – elsősorban a koszovói összekötőcsoport tagjai, vagyis az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország – részéről, hogy mondjon le a második ENSZ-határozat tervéről. Az újság úgy tudja, Bernard Kouchner francia külügyminiszter is ez ügyben járt Belgrádban a napokban.

A szóban forgó határozatot egyszerű többséggel el lehetne fogadtatni az ENSZ Közgyűlésében. A Danas azt írta, Vuk Jeremic szerb külügyminiszter ezért keresett föl az év eleje óta több afrikai, ázsiai és latin-amerikai országot, hogy támogatást szerezzen az ENSZ-határozathoz.

A napilap azt is tudni véli, hogy az ENSZ-tagállamok vitás ügyeiben eljáró ICJ állásfoglalása – noha az év közepére várják – nem fog megszületni szeptemberig, az ENSZ Közgyűlésének éves ülésszaka előtt.

A Nemzetközi Bíróság állásfoglalásának nem lesz olyan következménye, hogy azok az államok, amelyek elismerték Koszovót független országnak, visszavonnák nyilatkozatukat – jelentette ki Nagy-Britannia belgrádi nagykövete a Vecernje novosti című belgrádi lapnak. Steven Wordsworth kijelentette az újság szerdai számában megjelent interjúban, hogy “teljesen irreálisak" azok a várakozások, amelyek szerint az államelismeréseket vissza lehetne vonni.

Koszovó 2008 februárjában nyilvánította ki egyoldalúan, hogy kiválik Szerbiából. Azóta 65 ország ismerte el a volt szerbiai tartomány önálló államiságát, köztük az Európai Unió tagállamainak a zöme és az Egyesült Államok.