Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Örömujjongással fogadták Ahmadinezsádot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 14. 19:58

Népi hősként fogadták szerdán Bejrútban Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, hivatalos látogatása azonban máris heves reagálásokat keltett mind Libanonban, mind a szomszédos Izraelben. Egy ultrajobboldali izraeli képviselő egyenesen azt vetette fel, hogy meg kéne ölni a szomszédba látogató iráni elnököt.

Fogadására az Irán által támogatott síita Hezbollah mozgalom több ezer híve és fegyverese sorakozott fel a bejrúti repülőtérről a városba vezető úton, s a tömeg örömujjongással és virágesővel fogadta a nyitott autójában elhaladó vendéget.
Az Izrael-ellenes szózatairól ismert Ahmadinezsád reptéri fogadásakor rögtön kijelentette: „Libanon és Irán ellenségeit elfogja a félelem, amikor ezt a két nemzetet egymás oldalán látják."

Első libanoni látogatása során a konzervatív iráni államfő egyaránt találkozik a maronita keresztény Michel Szulejmán elnökkel, a szunnita muzulmán Szaad Haríri miniszterelnökkel

1595908566
és a síita muzulmán Baih Berri parlamenti elnökkel, az este folyamán pedig részt vesz a magát Izrael-ellenes ellenállási mozgalomként emlegető Hezbollah egy Bejrúttól délre megrendezendő nagygyűlésén.
Érkezése előtt tüntettek látogatása ellen a Nyugat-barát Haríri kormányfő hívei, kétszáz egykori parlamenti képviselő és értelmiségi pedig nyilatkozatban vetette az iráni elnök szemére, hogy Teherán a Hezbollah felfegyverzésével felborította az ország hatalmi egyensúlyát.

Szamir Zsazsa, a Libanoni Erők elnevezésű keresztény párt vezetője kijelentette: „Ahmadinezsádot tárt karokkal fogadnánk Libanonban, ha Irán elnökeként jönne, s nem úgy mint Libanon egyik részének elnöke."
Ahmadinezsád, aki számos alkalommal jelentette már ki, hogy Izraelt le kellene törölni a térképről, csütörtökön egy, a zsidó állammal határos libanoni falut is felkeres. Ez utóbbi kitérőjét nyilvánvaló provokációnak tekintik.
Arié Eldad, a Nemzeti Egység elnevezésű kicsiny szélsőjobboldali izraeli parlamenti párt egyik képviselője állítólag kijelentette: „Ha Ahmadinezsád a közelben lesz, egyetlen pillanat kell csak ahhoz, hogy a Cahal (az izraeli hadsereg) egyik katonája célkeresztbe vegye; feltétlenül meg kell akadályozni, hogy élve térjen haza."

Az izraeli vezetők napok óta tartózkodnak az iráni elnök libanoni látogatásának kommentálásától, csak diplomáciai vonalon adják értésre, hogy ellenséges lépésnek tekintik.

Az Egyesült Államok libanoni nagykövete, Maura Conelly az an-Nahar című bejrúti lapnak úgy nyilatkozott, hogy Ahmadinezsád útja nem segíti a térség békéjének és stabilitásának fenntartását.

1595908566