Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz hadihajó érkezett Bulgáriába

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 9. 9:54

Az orosz Fekete-tengeri Flotta Caesar Kunikov névre keresztelt partraszálló hajója a napokban érkezett meg a bulgáriai Várnába, hogy részt vegyen a Blackseafor elnevezésű közös hadgyakorlaton. A kezdeményezés Törökország nevéhez fűződik, az első ilyen hadgyakorlat 2001-ben zajlott le,

Az első alkalommal Törökország, Bulgária, Ukrajna, Románia, Grúzia és Oroszország volt a résztvevők között.

A 14. Blackseafor során az egységek kutató-mentő feladatokat, a tengeri forgalom ellenőrzését, a gyanús hajók megfigyelését, illetve elfogását, továbbá a hatékonyabb kommunikációt és a taktikai manőverezést fogják gyakorolni. Oroszországot a Ropucha-I osztályú Caesar Kunikov hadihajó képviseli majd, mely aktív szerepet vállalt a tavaly augusztusi Grúzia elleni hadműveletben is.

A most megrendezésre kerülő 14. Blackseafor hadgyakorlaton ugyanakkor nem lesz jelen Grúzia, hasonlóan az elmúlt évekhez, de a jelek szerint az elkövetkező években sem fognak részt venni a közös gyakorlaton. Oroszország és Grúzia diplomáciai kapcsolata a tavaly augusztusi dél-oszétiai események miatt megromlott. Az oroszok ezt követően kijelentették, hogy nem hajlandóak olyan haditengerészeti gyakorlaton részt venni, ahol Grúzia is képviselteti magát.