Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz segítséggel készül az új kínai lopakodó?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. augusztus 23. 8:18

Találgatásra adhat okot néhány hasonlóság az új kínai vadászgép, és az egyik orosz prototípus között. Néhány szakértő véleménye szerint Moszkva és Peking csendben információkat oszt meg egymással a gép fejlesztése során, ugyanis szerintük a J-20-as és a MiG 1.44 prototípus egyes részei megegyeznek.

Egy meg nem nevezett, de az orosz védelmi iparhoz közel álló forrás szerint a MiG típus dokumentációi a kínai tervezők kezébe kerültek, és nem biztos, hogy legális úton. Mindenesetre, ha az oroszok besegítenek a J-20-as fejlesztésébe, akkor nagyobb rálátást nyernek a kínai hadiiparra, és az ország fegyverkezésére.

Egy független elemző szerint a kínaiak fizettek az oroszoknak ezekért a dokumentumokért. Mindezen híreket a kínaiak nem kommentálták, az oroszok pedig egyenesen tagadják, hogy történt volna technológia transzfer a két ország között.

Mint ismeretes, manapság egyedül az Egyesült Államok légiereje tart hadrendben ötödik generációs vadászgépet, rajtuk kívül Oroszország volt az egyedüli, aki képviseltette magát ebben a kategóriában, nemrég azonban megjelent a színen Kína is, amely 2010-ben az USA után a második legnagyobb katonai költségvetéssel rendelkezett. Oroszország ilyen téren nem tudja tartani a lépést, annak ellenére, hogy ők látják el gázzal és olajjal is Kínát, a világ legnagyobb energiafogyasztóját.

A két ország viszonya barátinak mondható, ettől függetlenül az oroszok jelentős erőket állomásoztatnak az ország távol-keleti részén, hogy ezzel is védjék a nyersanyagban gazdag területeket.

Kína korábban Oroszország egyik legnagyobb vásárlója volt a fegyverpiacon, már azonban egyre kevesebbet szereznek be a szomszédtól, és egyre többet gyártanak saját maguk. Kína oroszországi nagykövete szerint a két ország kapcsolata a védelmi együttműködés terén már túlmutat a fegyverek eladásán és megvételén. A kínaiak nemcsak a légierőt, hanem a haditengerészetet is rohamléptékben kívánják fejleszteni, legjobb példa erre az Ukrajnától vásárolt repülőgép-hordozójuk, amely ebben a hónapban futott ki először a tengerre.

1595923514
MiG 1.44