Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország felfüggesztette a tárgyalásokat Kínával a Szu-35-ösök eladásáról

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. április 21. 16:51

Oroszország befagyasztotta a tárgyalásokat Kínával a Szu–35 típusú repülőgépek eladásával kapcsolatban. Viktor Komardin, a „Roszoboronexport” vezérigazgató-helyettes elmondta, a lépést azok után tették meg, hogy kiderült, Kína csak kis darabszámban tartana igényt a típusra.

„Szu–35 vadászbombázónkkal jelen kívánunk lenni a kínai piacon. Kína azonban csak korlátozott mennyiségben akar vásárolni, ugyanakkor mi nagyobb darabszámban ajánljuk a repülőgépet, amely számunkra gazdaságilag jövedelmező" – mondta Komardin, emlékeztetve arra, hogy az általuk kínált darabszám többszöröse annak, amit Kína szándékozik vásárolni. Jelenleg a tárgyalások a repülőgépek eladásáról „miniszteri és hivatali" szinten zajlanak, a „Roszoboronexport" részvétele nélkül.

Komardin hozzátette, hogy Kína „nagyon fejlett repülőiparral" rendelkezik. Az ország abban érdekelt, hogy saját gyártású repülőgépeket üzemeltessen, és ne külföldről szerezze be a gépeket.

Márciusban arról lehetett hallani, hogy Oroszország kész eladni Kínának 48 darab Szu–35 típusú vadászbombázót, amennyiben Peking szavatolja, hogy nem fogja a típust „lemásolni". A szerződés ellenértéke ebben az esetben elérte volna a négymilliárd dollárt.

1595934637