Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország kész evakuálni a Kuril-szigetek lakosságát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 16. 7:17

Az orosz hadsereg „szükség esetén” kész evakuálni a katonáit, azok családját és a civil lakosságot a Kuril-szigetekről és Szahalin szigetéről, ha a térségben romlana a sugárzási helyzet a Fukusima-1-es atomerőműben bekövetkezett újabb robbanások miatt – közölte kedden a hadsereg távol-keleti körzetének egyik szóvivője.

A Ria Novosztyi hírügynökség által idézett szóvivő szerint, ha szükségessé válna az evakuálás, a hadsereg a csendes-óceáni flotta hadihajóit és katonai repülőgépeit is mozgósítja majd, tekintettel az érintett távol-keleti szigetek korlátozott szállítási kapacitásaira.

A hírügynökség ezzel párhuzamosan beszámolt arról, hogy az orosz távol-keleti térségben vasárnap óta megugrott a radioaktív sugárzás következményei ellen ajánlott, jódot tartalmazó gyógyszerkészítmények eladása.

Orosz illetékesek szerint a Fukusimától mintegy 800 kilométerre észak-nyugatra fekvő Vlagyivosztokban helyi idő szerint kora délután enyhén, óránként 1 mikroröntgennel magasabb sugárzási szintet mértek a hat órával korábbi eredménynél, vagyis a sugárzási szint még a normális kereteken belül van az orosz Távol-Kelet legnagyobb városában.

Címkékhadihajó