Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország modernizálná a szlovák légierő helikoptereit

Szöveg: JETfly |  2010. április 7. 10:14

Oroszország felajánlotta segítségét Szlovákiának ahhoz, hogy elvállalná a szlovák légierő orosz gyártású helikopter flottájának modernizálását. Az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev, a szlovák köztársasági elnök, Ivan Ga¹paroviè meghívására hivatalos látogatást tesz április 6-án és 7-én Szlovákiában.

A tervezett kétnapos államfői találkozón az orosz-szlovák közös katonai együttműködésről, valamint többek között a szlovák légierő katonai helikoptereinek modernizálásáról is szó esik.

A tárgyalások a Mi-17 katonai szállítóhelikopterek, valamint a Mi-24 harci helikopterek javításáról, továbbá modernizálásáról folynának. A szlovák légierő harci helikopter flottáját teljes mértékben orosz gyártású forgószárnyasok alkotják, mint a Mi-24 harci, a Mi-17 szállító-, valamint a Mi-2 Hoplite gyakorlóhelikopterek.

A szlovák légierő merevszárnyú gerincét a még rendszerben lévő MiG-29-eseik alkotják.

Egy 2004-ben megkötött szerződés szerint 10 darab MiG-29AS, valamint 2 darab MiG-29UBS vadászrepülőgépen üzemidő hosszabbítást végzett el a MiG konzorcium, valamint ezeken a repülőgépeken modernizálást hajtottak végre nyugati cégek közreműködésével Szlovákiában, annak érdekében, hogy a repülőgépek megfeleljenek a NATO elvárásoknak. A NATO-igényekhez igazított repülőgépeket 2008-ban adták át a szlovák légierőnek, amelyek a következő évtizedekben látják majd el az ország légterének védelmét. Jelenleg a szlovák légierőben 21 db MiG-29-es vadászrepülőgép áll hadrendben.