Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kelendőek az orosz vadászgépek Afrikában

Szöveg: JETfly |  2010. április 7. 10:21

Oroszország és Uganda 2010 márciusában szerződést írt alá hat Szu-30MK2 típusú vadászrepülőgép eladásáról az afrikai ország számára. A szerződés ellenértéke eléri a 200 millió dollárt. A szerződés aláírásának legfőbb érdekessége az, hogy Uganda lett az első ország Fekete Afrikából, amely Oroszországtól többcélú, nehéz vadászrepülőgépeket vásárol.

Információk szerint Uganda és Oroszország már korábban is folytatott tárgyalásokat hat darab vadászrepülőgép megvásárlásáról, akkor azonban a MiG-29 típus volt a megbeszélések tárgya.

Szintén információk láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy márciusban az oroszok egy másik megállapodást is tető alá hoztak – ezúttal Szu-30MKI típus eladásáról kötöttek szerződést, a vásárló pedig Algéria.

Algéria már korábban is rendelt Szu-30 típusú vadászrepülőgépeket, a mostani rendeléssel pótolják az általuk hibásnak minősített és az orosz félnek visszaadott MiG-29SzMT-ket. Az új kontraktusnak megfelelően Algéria 16 darab Szu-30MKI-t kap, amelynek ellenértéke elérheti az egymilliárd dollárt.