Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Typhoonokat szeretne vásárolni Omán

Szöveg: JETfly |  2010. április 7. 10:37

Omán már 2008-ban is a hírek szereplője volt azon szándékával, hogy az elöregedő Jaguár vadász-bombázó flottája leváltására Eurofighter Typhoonokat szeretne vásárolni. A brit miniszterelnök szóvivője a napokban jelentette be, hogy az Arab-félsziget déli részén található szultánság ismét jelezte, hogy igényt tartana a szóban forgó harci gépre.

Ugyanakkor arról nem szól a bejelentés, hogy Omán hány darab Typhoont kíván beszerezni, továbbá a lehetséges szerződés értékéről sem közöltek bővebb információt. A szultánság vezetői három évvel ezelőtt kezdték meg a tárgyalást a BAE Systems vállalattal a Typhoonok beszerzéséről, korábbi médiaértesülések szerint Omán 24 darabot vásárolna a típusból körülbelül 2,13 milliárd dollár értékben. A korszerű és nagy harcértékű Typhoon több ország közös munkájának eredménye, hiszen Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Spanyolország még az 1980-as években hozta létre azt a projektet, melynek céljaként jelölték meg, hogy egy egységes, közös fejlesztésű típussal váltsák le az elavult harci gépeiket.

 

Sivatagi festéssel ellátott ománi Jaguar

Az említett országokon kívül a Typhoonból Ausztria és Szaúd-Arábia is vásárolt már, de a típus akár Indiában is nyerő lehet a jelenleg is zajló, 126 darab vadászgép beszerzésére kiírt tenderen. Omán esetleges megrendelése is nagy segítséget jelenthet a Typhoon projekt jövőjét illetően, hiszen továbbra is kétséges, hogy az európai partnerországok meg tudják-e vásárolni az előzetesen beígért darabszámot.

Címkékvadászgép