Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország szállítja az új hajtóműveket Indiának a MiG vadászgépekhez

Szöveg: JETfly |  2009. augusztus 27. 11:50

A Roszoboronexport és a Hindustan Aeronautics Ltd. a napokban szerződést írt alá a MAKSZ-2009 légiszalonon 26 darab RD-33 típusú hajtómű eladásáról India számára.

Az RD-33 harmadik szériája az eredeti korszerűsített, tolóerő vektoros változata, amelyet a MiG-29-en alapuló típuscsalád vadászgépei számára fejlesztettek ki.

A hajtómű kiváló manőverezési képességeket kölcsönöz a vadászgépek számára közelharcokban.Oroszország 2005-ben 250 millió dolláros üzletet kötött Indiával a MiG-29-esek hajtómű korszerűsítéséről, aminek értelmében a HAL 120 darab harmadik szériás RD-33 hajtóművet gyárthat le.

Hat repülőgépgyártó cég – Lockheed és a Boeing az Egyesült Államokból, az orosz MiG, a francia Dassault, a svéd Saab és az EADS konzorcium brit, német, spanyol és olasz vállalatokkal – vesz részt az indiai vadászrepülőgép tenderen, amely az évtized legnagyobb összegű pályázata, értéke eléri a 10 milliárd dollárt.

Oroszország az előzetes tervek szerint az első két MiG-35 repülőgépet augusztusban adta át Indiának tesztelés céljából. 2009 végére Oroszországban több éles lövészettel egybekötött tesztrepülést hajtanak majd végre.