Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország francia hadihajót szeretne vásárolni

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 27. 12:10

Az orosz vezérkari főnök bejelentette, hogy Oroszország egy Mistral-osztályú partraszállító hajó vásárlását tervezi Franciaországtól, az erről szóló megállapodást pedig már 2009 végén szeretnék aláírni.

A bejelentés arra is kitért, hogy jelenleg 1 hajó beszerzéséről folynak a tárgyalások, de további 3-4 darab ilyen típusú hajó Oroszországban való megépítéséről is szeretnének megállapodni. Az üzlet értékéről még nem tudni pontosabb információkat, de korábbi értesülések szerint a hajó ára 300-400 millió euró körül várható.

Oroszország 2008-ban mutatott elsőként érdeklődést a Mistral-osztályú hadihajók iránt, egyes elemzők szerint azonban kicsi az esély arra, hogy a két fél megegyezzen a hajó eladásáról. Ha az üzlet mégis létrejön, a Szovjetunió széthullása óta ez lesz az első nagyobb mérvű fegyverimport Oroszország számára.

Az oroszok aktuális fegyverbeszerzési programja 2015-ben fejeződik be, amiben azonban nem terveztek be ekkora összegű beszerzést. Ennek következtében a Mistral-osztályú partraszállító hajót leghamarabb 2015 után tudná megvásárolni Oroszország.

Címkékhadihajó