Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új törvény a kínai félkatonai rendőrség ellenőrzéséről

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 27. 12:34

Alig két hónappal a sok halottat követelő hszincsiangi (Xinjiang) események után Kínában törvényt hoztak a félkatonai rendőrség központi ellenőrzésének erősítéséről és szerepének meghatározásáról a zavargások és tiltakozó megmozdulások megfékezésében.

Az Országos Népi Gyűlés (törvényhozás) állandó bizottsága által csütörtökön jóváhagyott törvény szerint a Népi Fegyveres Rendőrség (NFR) “részt vesz a lázadások, zavargások, nagyszabású, súlyos, erőszakos bűncselekmények, terrortámadások és más, a társadalmi biztonságot fenyegető incidensek kezelésében" – jelentette az Új Kína hírügynökség még az elfogadás előtt.

2006-os adatok szerint az NFR-nek (rohamrendőrségnek) 600 ezer tagja van. Szerepe a kommunista párti ellenőrzés érvényesítésében megmutatkozott július elején a főleg ujgurok lakta északnyugati Hszincsiang tartományban, ahol a zavargásoknak legkevesebb 197 halálos áldozatuk volt, többségében a han (kínai) lakosság soraiból.

Az NFR-t vetették be tavaly a tibeti tiltakozó akciók elfojtására is. Jelenlétük jól látható a főváros, Peking utcáin, különösen nagy események idején: ilyen volt tavaly az olimpia, és ilyenek lesznek az október elsejei ünnepségek is a népköztársaság kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából.

A törvény nem rögzíti, hogy a kormányzat melyik szintje rendelheti el a félkatonai erők bevetését, csak annyit mond, hogy az államtanács (kabinet) és a Népi Felszabadító Hadsereget felügyelő Központi Katonai Bizottság állapítja majd meg a konkrét szabályokat. A kínai törvényhozást a kommunista párt ellenőrzi, az állandó bizottság pedig a parlament egyfajta belső tanácsa, amely az évenként összeülő teljes népi gyűlésnél gyakrabban ülésezik.

1595890545