Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzharc egy afgán klinikánál

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 27. 13:45

Tizenkét tálib és egy amerikai katona halt meg abban a hosszú tűzharcban, amely egy kelet-afganisztáni klinikánál zajlott le szerdán – közölték a NATO illetékesei és a helyi hatóságok.

A hatórás harcnak végül egy amerikai helikopter vetett véget, amely lőtte a – civilektől előzőleg kiürített – klinikát a Paktika tartománybeli Szár Hauza körzetében. Hat tálib, köztük a parancsnokuk fogságba esett, a klinika egy őre megsebesült – mondta el csütörtökön a tartományi kormányzó szóvivője. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) beszámolója szerint “egyetlen civil áldozat sem volt".

Az előzmény az volt, hogy egy sebesült tálib parancsnok érkezett embereivel a klinikára a sebét kezeltetni, amelyet még az augusztus 20-i elnökválasztás napján, egy támadás közben kapott. Helyiek értesítették az afgán biztonsági erőket, azok körülvették az épületet, mire a lázadók odabentről tüzet nyitottak rájuk. Ezután afgán és nemzetközi erősítés érkezett, és elhúzódó harc után egy Apache helikopter több lövedéket lőtt ki a klinikára, “véget vetve a közvetlen fenyegetésnek" a közlemény szerint.

Az amerikai katona halálával idén már 298 külföldi, köztük 174 amerikai katona esett áldozatul a harcoknak és merényleteknek Afganisztánban. Ezzel az idei év hozta az eddigi legnagyobb emberveszteséget a nemzetközi erőknek azóta, hogy 2001 végén az ázsiai országba érkeztek, és elűzték a tálibokat a hatalomból – olvasható az icasualties.org internetes oldalon.