Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összemérték erejüket a missziós katonák

Szöveg: Bitera Roland fhdgy. |  2009. október 16. 8:22

A Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO) missziójának vezetősége minden évben megrendezi a Force Skills elnevezésű megmérettetést, ahol a különböző kontingensek katonái bizonyíthatják elsősorban fizikai, valamint ügyességi és elméleti felkészültségüket.

A korábbi évekhez hasonlóan az Egyiptomban nem éppen hűvösnek nevezhető szeptemberi hónap végére datálódott a versenykiírás, és a megterhelést jelzi, hogy nem egyszer láthattunk a délutáni órák versenyszámai közben mentőautót megkülönböztető jelzéssel közlekedni. Szerencsére maradandó károsodást egyik nemzet katonája sem szenvedett.

A magyar csapatnak a több hetes önkéntes felkészülés eredményeként ilyen problémákkal nem kellett szembenéznie,

1595892607
sőt, az eredmények önmagukért beszélnek, nem vallott szégyent a csapat egyik tagja sem. Külön említést érdemel a 30 év feletti női kategória egyéni versenyszáma, ahol a két indulónk az eredményhirdetésen kibérelte a dobogó legfelső fokait.

De ne szaladjunk annyira előre, mi is az a Force Skills?

Az egyéni versenyszám a helyi akadálypálya leküzdéséből, valamint a közvetlen utána lévő 3000 méter futásból állt össze, természetesen mindez gyakorlóban, fegyverrel, valamint plusz súlyt jelentett még az öt teli tár és a két vízzel teli kulacs mindenki taktikai mellényében.

A csapatversenyben ezen két fizikai szám mellett még pontozták a bírák a katonák felkészültségét lövészet, haditechnika felismerése, harctéri elsősegélynyújtás,

1595892607
valamint intézkedés-technika versenyszámokban.

A hivatalos versenykiírás szerint minden kontingens 5 fős csapatokat indíthatott, az elbírálásnál külön osztottak érmeket az MFO-ban nagy létszámmal jelen lévő fiji-i, kolumbiai és amerikai egységeknek, valamint külön rangsorolták a kisebb létszámból válogató nevezetteket, így a magyarokat, ausztrálokat, kanadaiakat, új-zélandiakat és az uruguayiakat. A mieink a 21 fős férfiállományból válogatva természetesen egy csapatot állítottak ki, akik megnyerték például az akadálypálya + 3000 méter futás versenyszámot kategóriájukban, és végül ennek is köszönhetően a végső elszámolásnál az előkelő 4. helyen zártak.

1595892607

A magyar csapat tagjai: Fekete Tamás r. őrgy., Besszer Ferenc r. őrgy., Pataki Attila r. fhdgy., Galáth Zsolt r. fhdgy. és Rikkers Attila tőrm.

Közölük hárman elindultak egyéniben is, ami azért nagy szó, mert a 16 indulóból rajtuk kívül csak egy új-zélandi induló volt, aki a kislétszámú kontingensekből vállalkozott rá, hogy megküzdjön a fiji-i és kolumbiai „erőgép"-ekkel. A 30 év alatti kategóriában Rikkers Attila tőrm. a hetedik helyen, míg a 30 év felettiek között Fekete Tamás r. őrgy. szintén a hetedik, Pataki Attila r. fhdgy. a nyolcadik helyen végzett.

A már említett női versenyben kétség nem férhetett Benkő Tekla r. szds. győzelméhez, ugyanis a még dobogós fiji-i őrmester hölgynek közel hat perccel több kellett az akadályok és a 3000 méter leküzdéséhez, ahol a magyar lány ideje volt egyedül 50 percen belüli.

És akkor még nem említettem meg a kiemelkedő futóteljesítménnyel biztosan második Ipacs Kinga szds.-t, aki akkor még egy hónapja sem kezdte meg élete első misszióját, jelentkezésével máris a mélyvízbe vetette magát, és ott nem talált legyőzőre a többi nemzet indulói között.

1595892607