Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai forgalomirányítás rendőri támogatással

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. október 15. 21:01

A Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred szervezésében, a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő közúti kommendáns és a fogalomszabályzó katonáknak egyhetes felkészítést tartottak Kaposváron. Az elméleti és gyakorlati felkészítést, mint minden évben, most is segítették a Kaposvári Rendőrkapitányság szakemberei.

A gyakorlati felkészítés napján hidegen fújt a szél a városban, a feladat teljesítésére váró katonák az épületek mellett igyekeztek egy kis szélárnyékot keresni. A kereszteződésben folyamatosan váltották egymást a katonák és Kaposvár egyik forgalmas csomópontjában rendőri segédlettel irányították a forgalmat. A foglalkozást vezető rendőr főhadnagynak több esetben is fel kellett hívnia a katonák figyelmét a helyes kartartásra. A katonák joggal tartottak attól, hogy az autóval közlekedők napjainkban egyre kevesebbet találkoznak a kézi forgalomirányítással, ezért félő, hogy nem értik meg a karjelzéseik jelentését.

A felkészítésről Juhász Gábor főhadnagy a logisztikai ezred, közlekedés koordináló század parancsnok-helyettese adott tájékoztatást. Megtudtuk, hogy a hét folyamán az ezrednél MH szintű felkészítést tartottak. Az országban lévő alakulatoktól 77-en jöttek el az egyhetes felkészítésre. Napi nyolc órában folyt a kiképzés, nagyrészt elméleti kérdésekkel foglalkoztak; a KRESZ, valamint a forgalomirányítás jogszabályi háttereit elevenítették fel. Részletesen áttekintették és tisztázták, hogy milyen feladatokat kell profi módon végrehajtani a forgalomszabályzás megszervezéséhez. Ezen a napon történik a gyakorlati feladat végrehajtása, ahol a kaposvári rendőrök éles helyzetben oktatják a forgalomszabályzó katonákat.

 

A másik kiemelt terület a katonai menetoszlopok biztosítási rendszabályainak az elsajátítása. A kommendáns beosztásban lévők a munkájuk során ezzel a feladattal is gyakran találkozhatnak.Már az is sokat segíthet, ha a katonák jól ismerik a menetoszlop képzésével kapcsolatos előírásokat. Nagymértékben segíti a felkészítést az is, hogy a Kaposváron lévő századnál sok a szállítással foglalkozó, tapasztalt katona, akik rendszeresen végeznek a gyakorlatban ilyen feladatokat. Ezek a katonák a kiképzés során rajparancsnoki beosztásban segítették felkészítést és adhatták át a tapasztalatikat a társaiknak.

A tananyagba néhány órában már beépítésre került a műveleti területeken történő katonai szállítási feladatok megtervezése. Ez több mint a saját tananyaguk, mivel ehhez szükséges ismerni a NATO szállítással kapcsolatos előírásait és fel kell készülni arra, hogy az ellenség várható támadásai miatt az oszlop biztosítását is jóval bonyolultabb megszervezni. Ezeket az ismereteket a katonák a missziókban szerzett tapasztalataik, valamint a más katonai szervezetektől kapott információk alapján tudták modellezni.