Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Õszinte örömmel fogadták a magyarokat az árvák

Szöveg: Palotás Levente hdgy.<br /> |  2009. december 15. 9:06

Mint a világon mindenütt, sajnos Afganisztánban is vannak árva gyerekek. Hálás feladatot teljesítettek az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tagjai a Pol-e-Khomri-ban működő tartományi árvaházban. A magyar katonák 50 árva kisgyereknek okozhattak örömet látogatásukkal és ajándékaikkal.

Az afganisztáni árva gyerekek száma talán alacsonyabb a többi ország átlagához viszonyítva, mert jellemző a szülők elvesztése esetén a rokonok gondoskodása, köszönhetően a tradicionálisan szoros afgán családi kötelékeknek. De azok a gyerekek, akik elvesztik családjukat és végleg magukra maradnak, igazán nehéz helyzetbe kerülnek.

Baghlan tartományban, Pol-e-Khomri-ban található egy árvaház, ahol az elárvult gyerekeket befogadják és gondoskodnak róluk. Az újjáépítési csoport katonái ezeket a gyerekeket látogatták meg és természetesen nem mentek üres kézzel. Korábban is már több alkalommal jártak az intézményben és segítették iskolapadokkal, berendezési tárgyakkal, illetve egyéb adományokkal az árvaház működését.

 

Ezúttal a gyerekeket lepték meg egy-egy ajándékcsomaggal, amelyben téli ruhát, takarót, iskolatáskát, tanszereket és játékokat találtak a csemeték.

A kis árvák őszinte örömmel fogadták a magyarokat, akik majdnem egy teljes napot töltöttek az intézetben és az ajándékozás mellett hosszan elbeszélgettek, illetve játszottak a gyerekekkel. Nehéz volt eldönteni, hogy a magyar katonák okoztak nagyobb örömet a gyerekeknek vagy a gyerekek boldogsága adott többet a látogatóknak.

Az MH PRT a jövőben is folyamatosan kapcsolatot tart az árvaházzal és lehetőségei szerint próbálja teljesíteni az intézmény igényeit, ezzel segítve a gyerekek életkörülményeinek javítását. Legközelebb karácsonykor terveznek egy újabb adományozást, amelynek keretében elsősorban élelmiszert biztosítanak a téli hónapok átvészeléséhez.

 

Fotó: Túri István zls.