Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötmilliárd dollárnyi orosz fegyvert vásárol Chávez

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 6. 5:18

Az ötmilliárd dollárt is meghaladhatja a Venezuelába irányuló orosz fegyverexport értéke – jelentette ki hétfőn Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Putyin fegyveripari szakemberekkel tárgyalva mondta ezt odahaza, miután hazatért venezuelai útjáról, amelyen az olajipari, az atomenergia-ipari és a védelmi együttműködésről tárgyalt.

A látogatás alkalmával Putyin fogadkozott, hogy országa növelni fogja a latin-amerikai országba irányuló fegyverexportot.

“A (venezuelai) megrendelések teljes értéke meghaladhatja az ötmilliárd dollárt" – idézte az orosz média Putyint.

Az orosz miniszterelnök szerint az említett összegből 2,2 milliárd dollár Venezuelának nyújtandó orosz hitel, amelyből orosz fegyvereket, egyebek mellett T-72-es harckocsikat és korszerű Sz-300-as légvédelmi rendszereket vásárol Venezuela. A hitel odaítéléséről Hugo Chávez venezuelai elnök szeptemberi moszkvai látogatásán született megállapodás.

A latin-amerikai ország az elmúlt öt évben több mint 4 milliárd dollár értékben vett már fegyvereket Oroszországtól, egyebek mellett vadászgépeket, harci helikoptereket és százezer Kalasnyikov géppisztolyt.

Az Egyesült Államok gyakorta hangoztatja aggodalmát amiatt, hogy Oroszország legádázabb térségbeli ellenlábasának szállít fegyvert. Putyin pénteki caracasi látogatásán azt mondta, hogy Moszkva nagyra értékeli jó kapcsolatait Washingtonnal, de amennyiben az Egyesült Államok nem akar fegyvereket eladni Venezuelának, ez jó Oroszországnak, amely vele ellentétben hajlandó erre.