Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington lesöpörte Karzai vádjait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 6. 5:15

A Fehér Ház visszautasította hétfőn Hamid Karzai afgán elnök állítását, miszerint az afganisztáni választási csalásokat külföldiek követték el. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője leszögezte, hogy Karzai “megjegyzései zavartkeltőek, azok lényege egyszerűen nem igaz”.

A The Wall Street Journal hétfői száma szerint Karzai afgán képviselőknek egy magántalálkozón azt mondta, hogy az Egyesült Államok beavatkozik az afgán belügyekbe, és amennyiben ezzel nem hagy fel, akkor a tálibok mozgalma törvényes ellenállássá válhat. A lap szerint a magántalálkozón Karzai kijelentette: még az is elképzelhető, hogy maga is csatlakozik a tálibokhoz, ha a parlament nem támogatja abban, hogy ellenőrzést gyakorolhasson az ország választási bizottságának tagjai fölött.

Az afgán parlament az előző héten elutasította Karzai rendeletét, amely megtiltja, hogy a választások tisztaságát felügyelő testületben külföldiek is helyet kapjanak. Hamid Karzai ahhoz is ragaszkodott februárban kiadott dekrétumában, hogy a testület tagjait ő válogathassa ki.

Karzait az ellenzéken kívül nyugati szövetségesei is bírálták, amiért a választási panaszok öttagú bizottságának (ECC) három külföldi megfigyelőjét eltávolította. Az elnök azóta részben visszatáncolt, amikor a közelmúltban az ENSZ új különmegbízottjával, Staffan de Misturával közölte, hogy az ENSZ jelölhet két külföldit.

Gibbs azt mondta, hogy Karzai megjegyzései után sem mondják le az elnök május 12-re tervezett washingtoni látogatását, azok nem befolyásolják az afganisztáni amerikai műveletek finanszírozásának a Kongresszus előtt várakozó kérvényét. Ugyanakkor a szóvivő kifejtette, hogy együtt érez azokkal az amerikaiakkal, akiket sért Karzai véleménye, hiszen az Egyesült Államok olyan sok áldozatot hozott anyagi és katonai értelemben is az ázsiai országban.