Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Koszovóban szolgáló magyarok már választottak

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. április 6. 5:11

Az idei esztendőben húsvét ünnepe április első hétvégéjére esett. Ugyanakkor Koszovóban az MH KFOR Kontingens állománya ezen a napon nem csak a húsvétról emlékezett meg, hanem élve alkotmányos jogával a Magyar Köztársaság Nagykövetségén leadta voksát az országgyűlési képviselőválasztás első fordulójában.

A Magyar Köztársaság külképviseletein egy héttel korábban elkezdődtek a választások, mint Magyarországon azért, hogy az urnák hazaérkezzenek az első forduló idejére, április 11-ére.

Így volt ez a Koszovói Köztársaságban is, ahol a Magyar Köztársaság Nagykövetségén tudta minden magyar állampolgár leadni voksát, amennyiben kérte a külképviseleti névjegyzékbe való felvételét.
Az MH KFOR Kontingens állományából a nagy többség határozott úgy, hogy élve alkotmányos jogával leadja voksát Pristinában, az ország fővárosában található külképviseleten. Ehhez március 19-ig kellett az állomány tagjainak kérni névjegyzékbe vételüket a lakóhelyük szerinti választási iroda vezetőjétől. Erre a február 9-ei első váltásban kiérkezetteknek postai úton volt lehetőségük, a február 16-i, második váltásban kiutazottak pedig személyesen tudták megoldani, mivel a kérelmeket február 10-től fogadták be a polgármesteri hivatalok.

A szavazni akaró katonákat Pecből két váltással szállította át a kontingens a fővárosba. Az első csoport reggel 08.00-kor indult, míg a második az istentiszteletet követően 11.00-kor. A választási irodában, a Gárdos Béla konzul vezette választási bizottság ellenőrizte mindenkinek a személyi okmányait és az adatait. Ezt követően a lakóhely szerinti választási bizottságtól megkapott szavazólapokat adták ki a választóknak. Erre azért volt szükség, mert az első körben egyéni jelöltekre és pártlistákra lehet voksolni és mivel majdnem mindenki más helyről érkezett, így az egyéni jelöltek is mások voltak.
Ezután már csak egyetlen dolog volt hátra, a szavazófülke magányába vonulni és behúzni az X-et arra a helyre, amit mindenkinek meggyőződése diktált. A lezárt borítékot aztán az otthon megszokott módon a lezárt, lepecsételt urnába dobták a katonák.

Fotó: Szalai Szilvia ftőrm.