Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Óvatosan optimista” a NATO főtitkára

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. október 9. 19:40

Nincs ok a pesszimizmusra a NATO afganisztáni misszióját illetően – szögezte le Jaap de Hoop Scheffer, a szövetség főtitkára, amikor a Budapesten zajló észak-atlanti védelmi miniszteri értekezlet csütörtöki munkanapját értékelte a sajtó képviselői előtt.

A csütörtöki megbeszéléseket teljes egészében a műveleteknek szentelték a budapesti NATO védelmi miniszteri értekezlet résztvevői. A nap történéseit összegző sajtótájékoztatóján Jaap de Hoop Scheffer, a katonai szövetség főtitkára elsőként azt emelte ki, hogy a megállapodások értelmében a NATO hadihajókat küld Szomália partjaihoz, hogy megfékezze a tömegessé vált kalózkodást. Erre az ENSZ főtitkárától, Ban Ki Muntól érkezett felkérés a szervezethez. „A kalózok által megtámadott hajók alapvető élelmiszersegélyeket szállítanak Szomáliába, sokakat az éhhalál fenyeget, ha ezek nem jutnak el rendeltetési helyükre", fogalmazott Jaap de Hoop Scheffer, aki kiemelte: a NATO az Európai Unióval egymás tevékenységét kiegészítve lép majd fel a fosztogatókkal szemben. Mivel a hadihajók a közelben állomásoznak, így néhány héten belül a helyszínre telepíthetők. „Kedvező fejlemény ez a szomáliaiaknak és elrettentő a kalózoknak", mondta Scheffer.

Az Afganisztánnal kapcsolatos aktuális kérdésekről mind a NATO tagállamok, mind az ISAF megbeszélés során szót ejtettek a találkozó résztvevői. „Semmi okot nem látok arra, hogy elkeseredjünk", reagált a főtitkár az afganisztáni küldetés jövőjét borúsan látó hangokra. „Óvatosan optimista vagyok, mert látok előrelépést", fogalmazott Scheffer, aki a pozitív fejlemények közé sorolta, hogy a NATO bukaresti csúcstalálkozója óta további ötezer katonával nőtt az ISAF létszáma, 20 százalékkal csökkent az országban a máktermesztés, javul az oktatás és az egészségügy helyzete, jövőre pedig választásokat tartanak majd Afganisztánban. „Ez persze még mindig nem elég, nem szabad elbízni magunkat, de a dolgok a megfelelő irányba haladnak", vélekedett a főtitkár, aki szerint a közép-ázsiai állam hadseregét mielőbb 130 ezresre kell növelni, illetve kulcsfontosságú a politikai-katonai együttműködés elmélyítése a szomszédos Pakisztánnal is. Az afgán hadsereg létszámának növeléséhez még több pénz és kiképzőcsapat kell, emelte ki Jaap de Hoop Scheffer.

 

A NATO főtitkára közölte: egyelőre még nem látják tisztán, milyen extra ISAF erőket kell mozgósítani a jövő évi választásokhoz, de ha itt lesz a konkretizálás ideje, a szövetség megteszi majd a szükséges lépéseket. „A NATO mindenképpen garantálni fogja a biztonságot a választásokhoz", szögezte le Scheffer.

A megbeszélés egyik sarkalatos pontja az ISAF kábítószer-ellenes küzdelme Afganisztánban. Jaap de Hoop Scheffer kiemelte: Kabul egyértelműen azt szeretné, ha a szövetségesek többet tennének a drogtermelés és -kereskedelem visszaszorítása érdekében, a NATO-n belül azonban nincs egyetértés ezen a téren, hiszen a kérdés nemcsak az afgán kormány álláspontjától függ, hanem az ISAF mandátumát is érinti. „A kérdés rendezése már csak azért is kiemelt jelentőségű, mert a tálibok a mi fiainkat ölik meg azokkal a fegyverekkel, amiket a kábítószerekért kapott pénzekből vesznek", mutatott rá.

 

A NATO főtitkára nem rejtette véka alá, hogy nem elégedett a szövetség működésével a képességhiányok pótlása terén, értve ezalatt a helikopterek, szárazföldi erők és kiképzőegységek biztosítását egyaránt. Jaap de Hoop Scheffer hozzátette: a pénteki megbeszéléseken még visszatérnek erre a témakörre, a NATO Reagáló Erők (NRF) szerepe hangsúlyosan megbeszélésre kerül majd. A volt szovjet helikopterek afganisztáni alkalmazását a szervezet első embere nagyon jó ötletnek tartja, bár hozzátette, ezeket természetesen nem lehet átalakítás és korszerűsítés nélkül bevetni Közép-Ázsiában, hiszen az ottani extrém időjárási körülmények speciális igényeket támasztanak a technikai eszközökkel szemben.

A főtitkár hangsúlyozta: az ISAF-ban együttműködő 41 nemzet egyetért az afganisztáni misszió alapvető céljaival és eszközeivel, ami alapvető feltétele annak, hogy Afganisztán békében tudjon élni önmagával és a világgal. A 26 NATO-tagország képviselői azt is nagyra értékelik, hogy Koszovóban a sűrű politikai viharok ellenére is nyugalom uralkodott az elmúlt hónapok során, bíznak benne, hogy ez a jövőben is fennmarad. A KFOR természetesen továbbra is folytatja tevékenységét a térségben.