Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán áll a mumbai merényletek mögött?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 6. 9:02

Összefüggésbe hozta Shiv Sankar Menon indiai külügyminiszter az ISI pakisztáni katonai titkosszolgálatot a tavaly novemberi véres mumbai (Bombay) terrortámadásokkal.

India most először hozta nyíltan kapcsolatba az ISI-t a mumbai merényletekkel.

Menon egy szerdai párizsi külügyi értekezleten mondott, csütörtökön Újdelhiben is ismertetett beszédében kijelentette: a támadásokat Pakisztánban tervelték ki, az elkövetőket ott képezték ki és onnan indultak Mumbaiba, a merényletek szervezői pedig kapcsolatban álltak és állnak az ISI-vel, sőt a titkosszolgálat “hozta létre" őket.

1595883670
Az indiai külügyminiszter azzal vádolta meg Pakisztánt, hogy “köntörfalaz" a merényletek ügyében indított vizsgálatot és a merénylet értelmi szerzőinek, szervezőinek felelősségre vonását illetően.

Menon beszédével élesedett az indiai kormányzat Pakisztán-ellenes retorikája.

A beszéd Újdelhi növekvő csalódottságát és azon érzésének erősödését tükrözi, hogy a pakisztáni polgári kormány nem tesz semmi olyat, amely kritikus színben tüntetné fel az ISI-t.

A két ország viszonya igen feszült a 179 halálos áldozatot követelő terrortámadások óta. India a Laskar-e-Taiba pakisztáni szélsőséges szervezetet vádolta a vérengzés elkövetésével, és bár úgy véli, hogy a merénylők minden bizonnyal segítséget kaptak a pakisztáni hivatalos szervektől, az ISI-t nyíltan nem szokta összefüggésbe hozni a történtekkel. Pakisztán tagadja, hogy hivatalos szerveinek közük lett volna a merényletekhez és azt hangoztatja, hogy tanulmányozza az indiai hatóságoktól kapott – Újdelhi szerint a merényletek pakisztáni szálaira utaló – tájékoztatást.

A dossziéban az egyetlen életben maradt merénylő tanúvallomása mellett a támadók és pakisztáni segítőik lehallgatott műholdas telefonbeszélgetéseinek leirata, illetve az elkövetők által használt, pakisztáni gyártmányú fegyverek listája szerepel.

Pakisztán még nem válaszolt az indiai dossziéra, de úgy véli, hogy Újdelhinek tartózkodnia kellene a hasonló hangvételű nyilatkozatoktól, amíg Iszlámábád tanulmányozza az ügyet.

Címkékvizsga