Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztánban is akcióban a tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 19. 12:06

Több mint kétszáz pakisztáni tálib fegyveres megtámadott szerdán egy ellenőrző pontot az ország északnyugati részén fekvő Orakzai törzsi területen, a harcokban 28 támadó és két katona meghalt – közölték a hatóságok. A kormányerők az elmúlt hetekben fokozták hadműveleteiket Orakzai és Haibár régiókban azt követően, hogy más területeket nagyrészt megtisztítottak a táliboktól.

A pakisztáni hadsereg tájékoztatása szerint a tálibok Dobbari régió erdős, hegyvidéki részén nem sokkal hajnal után léptek akcióba. A mintegy kétszáz fegyveres rakétavetőkből és más fegyverekből zúdított tüzet a biztonsági erőkre, amelyek harckocsik bevetésével visszaverték a támadást. Huszonnyolc fegyveres meghalt, 21 másik megsebesült – közölte egy kormánytisztviselő.

A szélsőségesek 2007 közepétől fokozták hadműveleteiket a pakisztáni állam ellen, miután a biztonsági erők egy mecsetegyüttesből kiűzték az ott megbújó és nagy mennyiségű fegyvert felhalmozó radikálisokat.

Egy évvel ezelőtt a biztonsági erők megkezdték a fővárostól északnyugatra fekvő Szvat-völgy megtisztítását az iszlamistáktól, és az akciót kiterjesztették az afgán határ mentén fekvő Dél-Vazirisztán és Badzsaur régiókra. Az elmúlt hetekben a hadsereg Orakzai és Haibár régiókra összpontosította akcióit, ahol a szélsőségesek menedéket kerestek a korábbi katonai műveletek elől.