Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: drámai következményei lehetnek a katonai kiadások csökkentésének

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 17. 10:41

Drámai képet festett a szenátus védelmi bizottságának vezetőihez intézett levelében az amerikai védelmi miniszter arról, hogy mekkora visszaesést jelentene amerikai haderőnek, ha a törvényhozás „szuperbizottságának” a Hálaadás napjáig nem sikerülne megállapodnia a költségvetési deficit szelektív csökkentéséről – közölte internetes oldalán november 15-én, kedden a Fox News televízió.

Ha a testület november 23-ig nem tud megállapodni abban, hogy tíz év alatt mely területeken lehet 1200 milliárd dollárt lefaragni a szövetségi büdzséből, akkor automatikusan életbe lép a fűnyíró-elv, vagyis minden tételből azonos arányban faragnak le, ami a Pentagon költségvetésében az eddig bejelentett 450 milliárd dollár felett további 500 milliárd dolláros csökkentést jelentene.

Ebben az esetben az amerikai szárazföldi haderő nagysága az 1940-es, a flottáé az 1915-ös szintre esne vissza, a légierő pedig példátlanul kicsire zsugorodna – hangoztatta Leon Panetta a John McCainhez, a szenátus fegyveres szolgálatokat ellenőrző bizottsága republikánus elnökéhez, valamint Lidsey Grahamhez, a testület rangidős demokrata tagjához hétfőn, egy nappal a meghallgatása előtt eljuttatott levelében.

A védelmi miniszter állásfoglalásában nem nélkülözte az olyan kifejezéseket, mint a „végítélet" és „papírtigris".

Panetta szerint két katonai program, az Európába kiépítendő rakétavédelem és a szárazföldi telepítésű hadászati nukleáris rakétaarzenál kényszerű feladása különösen nagy csapást jelentene az amerikai védelmi stratégia számára. A miniszter megnevezte azokat a fegyverzeti fejlesztéseket is, amelyek elhagyásába beleegyezne. Ezek között szerepel a Joint Strike Fighter harci repülőgép és egy új generációs, ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjáró kifejlesztése.