Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnokváltás és műszakiak napja Szentesen

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2022. április 22. 14:59

Ünnepélyes ezredsorakozóval kezdődött a műszakiak napja április 22-én, pénteken, a szentesi Damjanich János laktanyában. A rendezvény abból a szempontból is rendhagyó volt, hogy ezen a napon tartották az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvételét is.

Műszakiak napja (14)

A rendezvényen - amelyen a műszaki ezred katonái mellett részt vettek a Magyar Honvédség valamennyi műszaki alegységétől érkezett katonák – Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára emlékeztetett: a műszakiak napja egybeesik a Magyar Honvédség születésének időszakával, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, harcban jött létre. 1849. április 25-én, a szabadságharc komáromi csatájában a műszaki katonák ellenséges tűzben hajókból és bárkákból építettek hidat a Dunán. Ez a tett pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a honvédsereg május 21-én visszafoglalhatta Buda várát az osztrák seregtől.

Szabó István hangsúlyozta: amikor a műszakiakról beszélünk, akkor egy nagyon sokrétű feladatrendszerről szólunk, és amikor megemlékezünk a műszakiak napjáról, óhatatlanul eszünkbe jut az, hogy vajon ennek a képviselői, elődeink hogy néznének a mai műszaki katonáira. „Én azt gondolom, hogy büszkén. Mostani katonáink elhivatottan, magas szakmai színvonalon, fegyelmezetten végzik feladataikat egy olyan kihívásos időszakban, amelyben a Magyar Honvédség katonáinak - a rendőrséggel közösen - a déli határon, a pandémiás időszakban, vagy az észak-keleti határon kell helytállniuk” – mondta.

Szabó István hangsúlyozta: a fegyveres szervezetek bajtársi együttműködése szempontjából különösen fontos, hogy a műszakiak napja rendezvényhez több éve Szentes város rendőrei is csatlakoztak, így ez a nap a rendőrség napja is.

Műszakiak napja (20)

A rendezvényen felolvasták dr. Benkő Tibor, honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka közös köszöntőlevelét is, amelyben hangsúlyozták: a műszaki katonák számtalan tette bizonyította, hogy a haza és a Magyar Honvédség nemcsak számíthat rájuk, de hivatásuk sokszínűségével, szakmaszeretetükkel, az új dolgok iránti fogékonyságukkal, következetes munkavégzésükkel minden területen tudnak újat, eredetit alkotni. Levelükben emlékeztettek arra is, hogy a műszaki ezred katonái az elmúlt évben a déli határvédelmi, a világjárvány elleni küzdelem, valamint a keleti országrészben végrehajtott jelenlét megerősítő feladataik mellett 16 alkalommal vettek részt honvédségen kívüli műszaki tevékenységekben, melyeknek köszönhetően szorosabbá vált a kapcsolatot a civil lakosság és a Magyar Honvédség között.

Antal László ezredes, a műszaki ezred leköszönő parancsnoka kijelentette: az immár 27. alkalommal megrendezett műszakiak napja mindig is találkozóhelye volt a Magyar Honvédség műszakijainak, ahol a visszalátogató nyugállományú katonák révén találkozhat a múlt a jelennel, valamint a kilátogató fiataloknak köszönhetően a jövővel is.

Az ezredes egyebek mellett felidézte, a műszaki katonák az ország minden pontján megfordultak az elmúlt években, hol gyakorlaton, hol rendezvények biztosításán, hol kiképzési események kapcsán, illetve katasztrófahelyzetben. A visszajelzések pedig egyértelműen pozitívak voltak minden esetben.

Műszakiak napja (12)

„Átvevő parancsnokként kötelességemnek érzem tovább öregbíteni az ezred hírnevét és folytatni azt a munkát, melyet a katonai szervezet korábbi vezetői megkezdtek” – mondta az ünnepélyes csapatzászló-átadást követően Seres József alezredes, megbízott parancsnok, hozzátéve: ez az örökség stabil, hiszen az ezred feladatrendszere rendkívül szerteágazó.

„Az ezred katonái az elmúlt évek alatt a sokrétű műszaki szakfeladatok, kiképzések végrehajtása során folyamatosan bizonyították felkészültségüket és elhivatottságukat. Továbbá azt, hogy a Magyar Honvédség vezetése bármikor számíthat a műszaki ezred katonáira, legyen szó akár útépítésről, hídátkelőhely építéséről, ivóvíz ellátásról, a határ mentén műszaki zár építéséről, intézmények fertőtlenítéséről, vagy éppen közös járőrözési feladatok végrehajtásáról a rendőrséggel” – hangsúlyozta az alezredes. A megbízott parancsnok az ezred katonáihoz szólva kijelentette: „ismerve képességeiket és elhivatottságukat, tudom, hogy szilárd alapokra tudjuk felépíteni az új, modern magyar haderő műszaki képességeinek ezredünk számára meghatározott feladatait.”

Az eseményen – amelyen elismeréseket is átadtak – részt vett Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnöke, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke, Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere, dr. Tóth Flórián, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal, Szentesi Járási Hivatal vezetője, valamint Balogh Szabó Imre rendőr ezredes, a Szentesi Rendőrkapitányság vezetője.

Műszakiak napja (41)

A műszakiak ünnepélyes sorakozóját követően megkezdődött a programkavalkád: a vendégeket az MH 5. Bocskai István Lövészdadandár hódmezővásárhelyi katonazenekara szórakoztatta, bemutatót tartottak – többek közt – az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Honvéd Huszár Díszalegység lovas huszárjai, a tűzszerészek, a rendőrök, valamint a tűzoltók. Volt technikai, makett, airsoft és painball bemutató, kitelepültek a toborzók, de a laktanya búvárkiképző bázisán is megállás nélkül zajlottak az események.

A programokat az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen vadászgépének, valamint az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Mi-24-es harcihelikoptereinek áthúzása színesítette, amit önvédelmi bemutató, illetve az előzetesen nevezett csapatok által teljesített erőpróba, a „Vörös Bika” megmérettetés eredményhirdetése követett.