Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Peking békésen egyesülne újra Tajvannal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 1. 9:40

Peking elkötelezett a hosszú távú cél, Tajvan és az anyaország békés célú újraegyesítése mellett – hangoztatta Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő egy szerdai beszédében.

Hu Csin-tao első ízben fordult közvetlenül a függetlenségpárti tajvani Demokratikus Haladó Párthoz (DPP), politikájának megváltoztatását szorgalmazva, és pragmatikus megközelítést javasolt a politikai kapcsolatokban. “Bármit megbeszélhetünk, amíg az +egy Kína+ elve nem sérül" – jelentette ki.

A kínai elnök a kommunista párt elitje előtt mondott beszédet pekingi parlament épületében, abból az alkalomból, hogy Kína éppen harminc éve cserélte fel a “fegyveres felszabadítás" hivatalos politikáját a “békés újraegyesítés" doktrínájával. Szónoklatát a kínai televízió is sugározta. Kína saját területének, “lázadó tartománynak" tekinti a tőle 1949-ben elszakadt Tajvant.

Hu felvetette, hogy a két fél folytasson tárgyalásokat a katonai bizalomépítő mechanizmusokról a feszültség enyhítésének érdekében, és azt is, hogy kezdődjön párbeszéd Tajvan nemzetközi szervezetekben való képviseletének kérdéséről, azzal a feltétellel, hogy nem sérül az “egy Kína" elve.

Megerősítette, hogy Peking elkötelezett az “egy Kína" elv mellett. “Bármely, Tajvan leválasztására irányuló kísérlet kudarcra van ítélve" – mondta. “Ha a Demokratikus Haladó Párt megváltoztatja függetlenségi politikáját, azt kedvező válasz fogadja majd" – fogalmazott a DPP-hez fordulva.

A DPP ellenzékben tevékenykedik május óta, amikor a Tajvan és Kína közötti politikai közeledés hívének számító Kínai Nemzeti Párt (Kuomingtang) került kormányra, és Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeou), a Koumingtang jelöltje lett az államfő. Hivatalba lépése óta enyhült a korábban feszült kínai-tajvani viszony, Peking éppen a múlt héten küldött egy óriáspanda-párt Tajpejnek diplomáciai gesztusként, jóakarata jeléül.