Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombákkal köszöntött be az újév a Közel-Keleten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 1. 12:02

Az izraeli hadsereg újabb csapásokat hajtott végre csütörtök hajnalban a Gázai övezetben. A halálos áldozatok száma elérte a 400-at. A légierő a palesztin kormányzati épületeket és az Egyiptomba vezető csempészalagutakat, a haditengerészet pedig a Hamász radikális szervezet tengerpart menti állásait támadta.

A támadott kormányzati épületek között volt a parlamenté is. Kórházi tisztségviselők szerint a környező házakból 25 sebesültet menekítettek ki. Az új halálos áldozatok száma négy. Szintén kórházi források szerint a hat napja tartó izraeli offenzíva halálos áldozatainak száma elérte a négyszázat, a sebesülteké pedig csaknem a 2000-et.

Izrael kiterjeszti és elmélyíti a Gázai övezet elleni hadműveletét – erősítette meg szerda este Ehud Barak, a zsidó állam védelmi minisztere. Mint közölte: a művelet addig tart, amíg az izraeli hadvezetés el nem éri célját. “Amit megmondtunk, azt meg is tesszük" – szögezte le.

Barak a Gázai övezettől 40 kilométerre lévő Beér-Sevában, a Negev-sivatag közigazgatási székhelyén tett látogatást. A településre szerdán 4 Grad-rakéta hullott. Megfigyelők utalnak arra, hogy az izraeli sajtó szerint azt követően, hogy a zsidó állam nemet mondott egy esetleges tűzszünetre, küszöbön áll a Gázai övezet elleni szárazföldi támadás.