Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Peking nukleáris fegyverzetcsökkentést vár Washingtontól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 9. 7:01

Az amerikai nukleáris arzenál “visszafordíthatatlan és jelentős mértékű” csökkentése nélkülözhetetlen a teljes leszereléshez, a nemzetközi békéhez és stabilitáshoz – állapította meg Csiang Jü kínai külügyi szóvivő, aki azt is bejelentette: Kína ott lesz az iráni nukleáris kérdés rendezését szolgáló hathatalmi egyeztetésen.

“Az Egyesült Államok egyike a legnagyobb atomfegyverkészlettel rendelkező országoknak" – húzta alá Csiang, amikor a napokban közzétett új amerikai nukleáris doktrína kommentálására kérték. Mint mondta, “visszafordíthatatlanul folytatni és lényegesen csökkenteni kell az atomfegyverek mennyiségét, valamint csökkenteni szerepüket a nemzetbiztonság védelmében, ez alapvetően fontos a végső, átfogó és teljes leszereléshez".

A szóvivő megerősítette, hogy Kína nukleáris stratégiája “tiszta, állandó és átlátható", természetét tekintve védelmi jellegű. Szerdán Cuj Tien-kaj (Cui Tiankai) külügyminiszter-helyettes ugyancsak így fejezte ki magát, és egyenesen kikérte magának az állítás megkérdőjelezését. Csiang most még leszögezte: Kína a megelőző (első) atomcsapás elvetésének politikáját folytatja minden körülmények között.
A világ nukleáris fegyverkészletét tekintve az Egyesült Államok és Oroszország van az élen, több mint kétezer hadászati atom-robbanófejjel. A kínai készlet becslések szerint 180 darab.

Ott lesznek az egyeztetésen

Kína ott lesz az iráni nukleáris kérdés rendezését szolgáló hathatalmi egyeztetésen – jelentette be hivatalosan a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Az iráni kérdés rendezésében érintett hat ország, az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Kína összeül New Yorkban ezen a héten, hogy megbeszélje az iráni nukleáris kérdést – közölte Csiang Jü.

Az országok megtárgyalják az iráni atomkérdés rendezésének diplomáciailag lehetséges módját, és megvitatják az érintett felek megoldási javaslatait – tájékoztatott Csiang, és ezúttal is aláhúzta: Kína mindig kitartott amellett, hogy a párbeszéd és a tárgyalás a legjobb útja a kérdés rendezésének. Egyben kifejezte reményét, hogy valamennyi érintett megtesz mindent e cél elérése érdekében.

Korábbi híradások a megbeszéléseket a Teherán ellen tervezett új szankciók előkészítéseként emlegették, amibe sikerült Pekinget is bevonni. Kína, az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező egyik tagállama eddig hivatalosan nem adta jelét annak, hogy egyetértene a szankciók bármilyen formájával, sőt azok felmerülésekor következetesen kifejezte ellenzését.