Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vádat emeltek Becker ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 9. 7:00

Vádat emelt a karlsruhei szövetségi ügyészség csütörtökön az egykori Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion – RAF) szélsőbaloldali német terrorista csoport egy volt tagja ellen. Az 57 éves Verena Beckert azzal gyanúsítják, hogy 1977 őszén részt vett a Siegfried Buback szövetségi főügyész és két kísérője elleni merénylet előkészítésében és végrehajtásában.

A szövetségi ügyészség már 2008-ban új eljárást kezdeményezett Becker ellen a Buback-gyilkosság ügyében. A hatóságok tavaly ősszel egy házkutatás során olyan bizonyítékokat találtak, amelyek alátámasztották a Beckerrel szembeni gyanút. Ezen túlmenően hatósági közlés szerint DNS-vizsgálat is megerősítette azt a feltevést, hogy részt vehetett a gyilkosságokban. Azt azonban nem tudták kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Becker adta le a halálos lövéseket a főügyészre.

A Buback-gyilkosság ügyében 1980 márciusában vádemelés nélkül zárták le a nyomozást Verena Becker ellen. Ebben az időben Becker más bűncselekmények miatt börtönbüntetését töltötte. 1989-ben államfői kegyelemben részesülve szabadult a börtönből.

Beckert tavaly augusztusban ismét őrizetbe vették, vizsgálati fogságba helyezték, karácsony előtt azonban szabadon bocsátották.

A RAF a fennálló társadalmi rendszer, megfogalmazása szerint az imperializmus ellen hirdetett harcot a hatvanas évek végétől. A többgenerációs csoport 1971 és 1993 között több mint harminc gazdasági vezetőt, jogászt, politikust, katonát és rendőrt gyilkolt meg.