Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Figyelmeztetik a kalózok a haditengerészetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 9. 6:54

A dél-koreai tartályhajót elrabló szomáliai kalózok figyelmeztették az őket követő dél-koreai romboló haditengerészeit, hogy ne közelítsék meg őket, ha nem akarják veszélybe sodorni a fogságukban lévő legénységet – közölte csütörtökön a szöuli külügyminisztérium.

A Marshall-szigeteki zászló alatt hajózó s egy dél-koreai cég által üzemeltetett, Samho Dream nevű hajó 24 fős legénysége ép és egészséges – üzenték a kalózok telefonon a kapitányon keresztül, amikor először sikerült kapcsolatba lépni a tartályhajóval, amelyet vasárnap raboltak el az Indiai-óceánon.

A mintegy 160 millió dollár értékű nyersolajjal megrakott Samho Dream hajót a kalózok vasárnap fogták el. A kalózellenes hadműveletben részt vevő egyik járőröző dél-koreai romboló üldözőbe vette a 300 ezer tonnás tartályhajót, amelyet a következő nap ért utol – közölték szöuli illetékesek.

A kapitány közölte: a kalózok állig felfegyverzettek, és nem tanácsolta, hogy provokálják őket, tekintettel a hajón szállított nagy mennyiségű nyersolajra – közölte a külügyminisztérium közleményében. A kalózok közvetlenül a hajótulajdonossal akartak kapcsolatba lépni.

A legénység elengedéséről nem kezdődtek meg a tárgyalások – közölte Kim Jung Szun dél-koreai külügyi szóvivő. A tartályhajó a szomáliai partoktól mintegy hét kilométerre horgonyoz, a dél-koreai romboló a közelből figyeli – közölte a tárca. A legénység öt tagja dél-koreai, 19 pedig Fülöp-szigeteki.

A kalózok az elmúlt hetekben becslések szerint legkevesebb 16 hajót kerítettek hatalmukba összesen mintegy 240 tengerésszel a szomáliai partok közelében. Szomáliának 1991 óta nincsen működő kormánya, s az elszegényedett országban sokan folyamodnak a pénzszerzés e módszeréhez a gyakran több millió dolláros váltságdíjak reményében.