Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csitulnak a kedélyek Kirgizisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 9. 6:49

Automata fegyverek szűnni nem akaró ropogása kezdődött csütörtök éjjel a kirgiz fővárosban. A lövöldözés néhány órával azután robbant ki, hogy Kurmanbek Bakijev elnök, aki a szerdai zavargások elől vidékre menekült, közölte: nem mond le a hatalomról. Az átmeneti kormány eközben tűzparancsot adott ki a kirgiz főváros üzleteit fosztogatók ellen.

Helyszíni tudósítók szerint újabb és újabb sorozatok hallatszottak csütörtök este és éjjel Biskekben, de egyelőre nem lehet megmondani, mi történik.
Az Interfax orosz hírügynökség a kirgiz www.24.kg hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy a lövések a biskeki rendőr-főkapitányság felől hallatszottak.

Tűzparancsot adott ki a kirgiz főváros üzleteit fosztogatók ellen az átmeneti kormány belügyminisztere csütörtökön.
Bolot Sernyijazov, az Ata-Meken (Szülőföld) Párt elnökhelyettese, ideiglenes belügyminiszter az állami televízióban bejelentette, hogy engedélyezte a biztonsági erőknek a fegyverhasználatot a rablók és fosztogatók ellen.
Az április 7-ről 8-ra virradó éjjel Biskek belvárosában gyakorlatilag minden üzletet és kereskedelmi központot kiraboltak. Szemtanúk elmondása szerint fegyverekkel, köztük Kalasnyikovokkal felszerelkezett férfiak fosztogattak a boltokban, éttermekben és kávézókban.
Csütörtökön fényes nappal több száz ember megpróbálta elfoglalni a biskeki rendőr-főkapitányságot, de az épületet őrző rendőrök hang- és fénygránátokkal, valamint könnygázzal visszaszorították a támadókat. Az épületben különböző típusú fegyvereket őriznek.

A sikertelen ostrom után a tömeg újból támadásba lendült.
Biskekben csütörtökön már a kertvárosi villákban is fosztogattak fegyveres bandák. A nyugalom és a rend fenntartásának céljából a helyi lakosok önvédelmi csapatokat szerveztek, és már több ezren csatlakoztak hozzájuk.

Hezitáló amerikaiak

Washington még nem döntött az ellenzék által kikiáltott új kirgiz átmeneti kormány elismeréséről – közölte csütörtökön egy illetékes. Még elemezzük a történteket, nehéz eldönteni, hogy ki van hatalmon – mondta egy a neve elhallgatását kérő, magas beosztású kormányzati tisztségviselő.
A Biskek mellett bérelt Manasz amerikai légi támaszpont csak “alacsony szinten működik" – közölte a Pentagon, hozzátéve, hogy az Afganisztánba irányuló forgalmat ez “nem érinti komolyabban". Reméljük, hogy rövidesen helyreáll a teljes működés – mondta Bryan Whitman szóvivő.

Közben Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök már rábólintott az átmeneti kormány létrehozatalára. Putyin Roza Otunbajevával mint az átmeneti kirgiz kormány fejével tárgyalt telefonon – közölte a miniszterelnök szóvivője.

Dmitrij Peszkov hangsúlyozta: “Otunbajeva elmondta, hogy teljesen ellenőrzi az országban kialakult helyzetet. Hozzátette, hogy országa nehéz gazdasági helyzetben van, és további segítséget kért".

A Prágában tartózkodó Dmitrij Medvegyev orosz elnök utasítást adott a kirgizisztáni orosz diplomáciai képviseletek és más orosz létesítmények őrzésének megerősítésére – közölte szóvivője, Natalja Timakova. Hozzátette: az elnök fontosnak tartja a további áldozatok elkerülését.

Brüsszelben közölték: az Európai Unió kész humanitárius segély nyújtani Kirgizisztánnak, ha szükség van rá. A segély célja az lenne, hogy előmozdítsa a nyugalom helyreállását a véres tüntetések után. Az unió bejelentését pár órával megelőzte Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök hasonló felajánlása. Az EU vezetése ilyen esetekben saját hatáskörben 3 millió euróig terjedő segélyt utalhat ki sürgős jelleggel. Az unió külügyi főképviselője, Catherine Ashton csütörtökön üdvözölte a stabilizáció első jeleit, s azt, hogy véget értek az összecsapások.