Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Peking újra fogadja a dalai láma küldöttségét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 27. 9:44

Tizenöt hónap után ismét tárgyalások kezdődnek a dalai láma képviselői és a pekingi hivatalos szervek között – tudatta az úgynevezett dharamszalai tibeti emigráns kormány. Az Indiában kiadott közlemény szerint február elejére várják vissza az ötfős delegációt, így a dalai láma rendkívüli megbízottját, Lodi Gyarit és Kelsang Gyaltsen megbízottat.

Az egyeztetések a felek között 2002-ben indultak meg, s ez lesz a tárgyalások kilencedik fordulója. A legutóbbira 2008 júliusában került sor, s lényegében eredmény nélkül zárult.

Akkor Csi Veij-csün a Kínai Kommunista Párt illetékes szervének helyettes igazgatója a tibeti partnereket okolta a kudarc miatt.

Normal
0
21


Nem adták fel álmukat egy független Tibet iránt

Normal
0
21


" – mondta akkor. A kínai központi kormány reméli, hogy a dalai láma

Normal
0
21


megbecsüli a legfrissebb kapcsolatfelvétel lehetőségét és pozitívan fog válaszolni a kormány kérésére

Normal
0
21


" – jelentette ki kedden a kínai külügyi szóvivő, nem közölve részleteket. Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) elmondta, hogy a dalai láma oldaláról indult kezdeményezés nyomán

Normal
0
21


a kínai központi kormány illetékes osztályai megállapodtak (a dalai láma) magán képviselőivel abban, hogy visszatérnek Kínába és folytatják a konzultációt

Normal
0
21


".

Normal
0
21


A központi kormány politikája a dalai láma irányában következetes és világos

Normal
0
21


" – húzta alá Ma, s arra kérte az újságírókat, hogy további kérdéseikkel forduljanak az illetékesekhez.

A mostani megbeszélésekre azután kerül sor, hogy pekingi látogatása alkalmával Barack Obama hangsúlyosan és nyilvánosan is kiállt a dalai láma és Peking közötti párbeszéd felújítása mellett, valamint ismertté vált, hogy a közeli jövőben kerül sor az amerikai elnök és a dalai láma – korábban Obama kínai útja miatt elhalasztott – találkozójára.