Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példátlan lépésre szánta el magát a Pentagon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 4. 6:01

Az Egyesült Államok első ízben közölt hivatalos adatot atomarzenálja teljes méretéről: 5113 töltettel rendelkezik. A védelmi minisztérium korábban ezt soha nem hozta nyilvánosságra, ez szigorúan titkos adat volt. A Pentagon az atomsorompó-szerződés New York-i utókonferenciájának hétfői nyitónapján közölte a számot.

Az 5113 robbanófej magában foglalja a telepített, az aktív tartalékban levő és az inaktív állományú tölteteket. A Pentagon arról nem közölt adatot, hogy hány robbanófejet különítettek el leszerelésre. Ennek nagysága az Amerikai Tudósok Társasága nevű nonprofit szervezet becslése szerint 4600 töltet.

A Pentagon azt is közölte: az amerikai atomfegyverkészletet 84 százalékkal csökkentették az 1967-es maximumról, amikor az Egyesült Államoknak 31225 nukleáris robbanófeje volt.

Egy névtelenséget kérő szakértő szerint az amerikai atomarzenál mérete 1989 óta 22217 töltetről 75 százalékkal csökkent. Az aktív töltetek rakétákra és bombázókra telepített nagy hatótávolságú hadászati, valamint kisebb hatótávolságú harcászati fegyverekből állnak.

Megfigyelők rámutattak: az amerikai atomfegyverkészlet átláthatóvá tételével és a töltetek számának csökkentésével Barack Obama elnök példát akar mutatni a világnak, abban a reményben, hogy más országok is hasonlóan fognak eljárni.

Címkékrakéta