Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pentagon: hibázott az amerikai hadsereg

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 4. 9:34

Az amerikai hadsereg hibázott az eddigi legtöbb polgári áldozatot követelő, május eleji afganisztáni bombázásban – számolt be a Pentagon belső vizsgálatának eredményéről egy névtelenséget kérő amerikai kormánytisztviselő szerdán.

A védelmi minisztérium megállapítása szerint a légierő nem tartotta be a légicsapásokra vonatkozó megszigorított előírásokat, s valószínűleg ez vezetett részben ahhoz, hogy a május 4-i bombázásnak “több tucat" civil áldozata volt. Ez a fő következtetése a Pentagon belső jelentésének, amelyet a nyugat-afganisztáni Faráh tartományban a tálib felkelők ellen indított repülőgépes támadás körülményeiről készítettek.

Az amerikai hadsereg parancsnokai már több ízben módosították a bombázásokra vonatkozó szabályokat a polgári áldozatok minimálisra csökkentése érdekében. Legutóbb tavaly év végén történt ilyen változtatás. A május eleji légi támadás feszültté tette a viszonyt az Egyesült Államok és Afganisztán között. Az eset után néhány nappal az amerikai légicsapások leállítását követelte Hamid Karzai afgán elnök.

“Követeljük, hogy vessenek véget az ilyen akcióknak … vessenek véget a légicsapásoknak" – mondta az afgán vezető.
Kabul szerint nem “néhány tucat", hanem 147 civil halt meg az amerikai támadásban. A helyi afgán hatóságok közölték, hogy az áldozatok többsége fegyvertelen helyi lakos volt. A nemzetközi erők egyetlen katonai akciója sem követelt még ilyen sok polgári áldozatot Afganisztánban. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) helyszínen járt munkatársaira hivatkozva “több tucat" civil, köztük nők és gyerekek halálát erősítette meg.

1595887840