Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-orosz találkozó lesz június végén

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 4. 9:52

A NATO-országok külügyminiszterei június 27-én a görögországi Korfu szigetén találkoznak Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia irányítójával – közölte szerdán James Appathurai, az atlanti szövetség szóvivője.

A kétoldalú viszony javítását célzó találkozót eredetileg májusra tervezték, de az orosz fél azt lemondta, miután Brüsszelben nemkívánatos személynek nyilvánítottak két orosz diplomatát, valamint NATO-partnerségi gyakorlatokat szerveztek Grúziában. A NATO a tavaly augusztusi orosz-grúz háború miatt függesztette fel a NATO-Oroszország Tanács elnevezésű konzultatív testület működését nagyköveti, illetve annál magasabb szinten.

Beosztott diplomaták szintjén megmaradt az érintkezés, de a politikai szintű párbeszéd és a katonai együttműködés megszakadt.

A télen Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárt megbízták a tagállamok, hogy folytasson tájékozódó megbeszélést Dmitrij Rogozin orosz NATO-nagykövettel, miként lehet újraindítani a dialógust, miközben az észak-atlanti szervezet továbbra is kiáll Grúzia területi épsége mellett, elfogadhatatlannak tartja az orosz katonai jelenlétet a szakadár grúz területeken, és elutasítja e területek önállóságának elismerését.

A főtitkár puhatolózó egyeztetései nyomán áprilisban megtartották Brüsszelben a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű ülését, annak ellenére, hogy időközben ismeretessé vált: Moszkva katonai támaszpontokat akar építeni Abháziában és Dél-Oszétiában. Az ülés végén azonban De Hoop Scheffer arról tájékoztatta Rogozint, hogy kémkedési ügy miatt megvonják a NATO-akkreditációt a brüsszeli orosz NATO-misszió két diplomatájától. Egyikük egyébként a brüsszeli orosz EU-misszió vezetőjének a fia.