Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pénzhiánnyal küszködik az al-Kaida?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 13. 10:29

Az afganisztáni tálibok pénzügyi helyzete sokkal jobb, mint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózaté, amely éppen az Egyesült Államok és szövetségesei erőfeszítéseinek hatására pénzszűkétől szenved, emiatt pedig csökken a befolyása – közölte egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő.

David Cohen, az amerikai pénzügyminisztérium államtitkár-helyettese Washingtonban, helyi idő szerint egy hétfőn tartott tanácskozáson beszélt erről.

Cohen elmondta, hogy a tálibok bűncselekmények széles körével teremtik elő az Afganisztánban állomásozó amerikai és más külföldi csapatok elleni támadásokhoz szükséges összegeket. Pénzt zsarolnak ki a máktermesztő afgán parasztoktól és a kábítószer-kereskedőktől, s védelmi pénzeket követelnek a legálisan működő afganisztáni vállalkozásoktól.

Richard Holbrooke, az Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó amerikai különmegbízott nemrégiben pedig úgy nyilatkozott, hogy pénzük nagy részét Perzsa-öbölbeli magánszemélyektől kapják.

Cohen megjegyezte, hogy a tálibok pénzügyi forrásai az azok megszüntetését célzó nemzetközi erőfeszítések dacára egyre bővülnek.

Az al-Kaida esetében ennek éppen az ellenkezője a helyzet: a terrorhálózat amerikai megítélés szerint évek óta a legsúlyosabb pénzhiánnyal küszködik. Ez annak az eredménye, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei régóta igyekeznek megakadályozni, hogy a terrorhálózatot gazdag szimpatizánsai támogassák, illetve igyekeznek meggátolni a terroristák pénzátutalásait.

Az al-Kaida az év első felében négyszer kért nyilvánosan anyagi támogatást szimpatizánsaitól tagtoborzásra és kiképzésre – tette hozzá Cohen, mindazonáltal figyelmeztetett: a jelenlegi helyzet gyorsan meg is változhat, mert továbbra is akadnak olyan gazdag emberek, akik készek anyagilag segíteni a terrorhálózatot.