Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ûrrepülőgépet vezettek, űrsétát tettek

Szöveg: Szűcs László |  2009. október 13. 10:43

Kevés olyan fiatal van, aki ne álmodozna arról, hogy űrhajósként egyszer kijusson a világűrbe, s a végtelen univerzumból nézhessen „le” a Földre. Ha nem is az űrbe, de az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Ûrhajózási Hivatalának (NASA) nemzetközi űrtáborába minden évben két magyar fiatal is eljuthat.

Vajon milyen érzés űrrepülőgépet vezetni? Hogy érzi magát az ember űrséta közben? Hogyan kell hozzáilleszteni egy új modult a Nemzetközi Ûrállomáshoz? Mekkora a felelőssége egy űrmissziót irányító földi parancsnoknak? Nos, ezekre a kérdésekre csak a sokak által irigyelt foglalkozást űző űrhajósok tudhatják a választ! Vagy mégsem?

1595892338
Létezik ugyanis egy tábor, amely ha nem is a valóságos, de azt a legjobban megközelítő körülmények között mutatja be az űrhajósok és az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Ûrhajózási Hivatalának, a NASA-nak a munkáját. Igaz ezt a tábort a tengeren túl, az amerikai Alabama államban, Hunstville városában rendezik meg minden évben, így oda csak tényleg a legszerencsésebbek juthatnak el.

És e szerencsések között, 1992 óta minden esztendőben ott van két magyar fiatal – egy lány és egy fiú – is.

A Magyar Asztronautikai Társaságot ugyanis ebben az évben kérték fel a NASA nemzetközi űrtáborát szervezők, hogy döntsék el: ki utazhat ki Magyarországról egy-egy hétre az Amerikai Egyesült Államokba?

– Egészen a 2008-as esztendőig úgy jártunk el, hogy minden évben kiírtunk egy esszépályázatot a középiskolás fiatalok számára. A pályázaton a legjobb pályaművet benyújtó lány és fiú a következő évben utazhatott a NASA táborba – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Bacsárdi László. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) főtitkára hozzátette: idén változtattak a szabályokon, az a középiskolás, aki 2010-ben szeretne eljutni a NASA nemzetközi űrtáborába négy feladat közül választhat. A központi téma mindenhol ugyanaz, ennek címe: „Ugródeszka: a Hold". Ugyanis idén negyven éve, hogy a NASA űrhajósai leszálltak a Föld kísérőjén.

Szóval a pályázók esszét írhatnak, rajzolhatnak, holdbázist tervezhetnek, vagy éppen tudáspróbát teljesíthetnek, s a pályaműveket 2010. február 10-ig kell beküldeniük. Természetesen minden feladat egyformán számít a neves szakemberekből álló zsűrinél az értékeléskor – tudtuk meg a MANT főtitkárától, aki hozzátette azt is, hogy a részéletes pályázati kiírás megtekinthető a társaság honlapján.

1595892338
 

A nemzetközi űrtáborral kapcsolatban Bacsárdi László elmondta: nagy létszámú diáksereg gyűlik össze minden nyáron Hunstville-ben, hiszen általában 20-25 országból érkeznek az űrkutatás és a csillagászat ifjú szerelmesei. Idén egészen pontosan 22 ország diákjai vettek részt az egy hetes táboron. Ez idő alatt megismerkedhettek az űrkutatás történetével, találkozhattak űrhajósokkal, illetve kipróbálhatták magukat különféle küldetésekben.

De már magának, a tábornak helyet adó Amerikai Rakéta és Ûrközpont nevű komplexum is rendszerint lenyűgözi a diákokat, hiszen itt megtekintik például a Saturn–5 rakétát, amely a Holdra szállásban segítette az amerikai űrhajósokat. De ugyancsak itt van kiállítva az Pathfinder (Útkereső) névre űrsikló, amelyik soha nem járt a világűrben, hiszen a többi űrrepülőgép mérnöki-műszaki példánya

A legnagyobb élmény azonban kétségtelenül az a fiatalok számára, amikor kipróbálhatják a különféle szimulátorokat. Ezek segítségével űrrepülőgépet vezetnek, az űrmissziót irányító földi vezérlőteremben tevékenykednek, a Nemzetközi Ûrállomás, az ISS fedélzetén dolgoznak, vagy éppen űrsétát tesznek.

E szimulátorokban egyébként idén minden táborlakó teljesített három, egyenként egy-egy órás küldetést, a tábor zárásaként pedig valamennyien egy hat órás misszióban vettek részt, amelynek során már minden tevékenységet önállóan kellett végrehajtaniuk. A tábor szervezői pedig különféle problémák elé állították a diákokat: volt, hogy felmelegedett az űrsikló hővédőpajzsa, illetve elromlott a légszűrője. De az űrállomás „fedélzetén" is akadtak problémák, hiszen kiszöktek a kísérleti állatok, a földi vezérlőközpontban pedig hirtelen áramszünet és az űrállomással folyamatosan tartott kapcsolat váratlan megszakadása nehezítette a munkát.

1595892338
 

A Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára úgy véli, a tábor nagyon hasznos volt minden fiatal részére. És nemcsak azért, mert testközelből láthatták a NASA szakembereit munka közben, hanem azért is, mert egy nemzetközi csapatban dolgozhattak.

Bacsárdi László egyébként tavaly kísérőként maga is részt vett a nemzetközi táborban, hiszen a MANT nem engedi egyedül útnak a tengeren túlra a fiatalokat. Idén Horvai Ferenc, a Magyar Ûrkutatási Iroda munkatársa, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagja kísérte el a pályázat nyerteseit Amerikába. Õ részt vett a tanároknak szóló űrtáborban, valamint egy tanári továbbképzésen is. Ez utóbbin olyan módszertani gyakorlatokkal találkozott, valamint elméleti és gyakorlati előadásokon vett részt, amelyek az űrkutatás tevékenységének tanításba történő beépítéséről szóltak.

S hogy kik is voltak az idei szerencsések? A Magyar Asztronautikai Társaság tavalyi pályázatán két 15 éves

1595892338
fiatal nyert. Zipperer Bernadett a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium, míg Varga Márton a pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulójaként jutott el idén nyáron, egészen pontosan július 24-e és augusztus 1-je között az Amerikai Egyesült Államokba.

Bernadett a honvedelm.hu érdeklődésére elmondta: „Reszkess Univerzus, Európa rád figyel!" című esszéjével pályázott, amely szerencsére elnyerte a zsűri tetszését és a legjobb lányként kijuthatott a nemzetközi űrtáborba. A pályamunkában a rövid, történeti áttekintést követően bemutatta, hogy miként fejlődött az elmúlt évtizedekben a rakétatechnika, majd jellemezte az európai országok által kivitelezett öt űrprojektet.

– Az Amerikai Egyesült Államokban töltött egy hét során számomra az volt a legnagyobb élmény, hogy találkozhattam olyan emberekkel, akik jelentős szerepet játszottak az űrkutatásban – mesélte Bernadett, aki felnőttként is az űrkutatással szeretne foglalkozni.

A Fejér megyei kis faluban, Gánton lakó gimnazista elmondta azt is, hogy élete egyik legnagyobb élménye volt, amikor a tábort záró hat órás űrmisszió során a Nemzetközi Ûrállomás fedélzeti mérnöke volt, s egy műholdat kellett megjavítania.

Bernadett társa az idei űrtáborban Varga Márton volt, aki a pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja. Õ az „Európa felnő" című esszéjével pályázott és nyert a Magyar Asztronautikai Társaságnál. Mint elmondta: máig nem tudja igazából felfogni, hogy ő utazhatott a tengeren túlra. Ez volt élete első repülése, az elején még nagyon élvezte, de hazafelé jövet már végigaludta a repülőutat.

Márton számára egyébként nemcsak a Hunstville-ben eltöltött idő marad felejthetetlen, hanem az is, hogy eljutottak New Yorkba és Washingtonba is. Hiszen kevés 15 éves magyar fiú mondhatja el magáról, hogy látta az Egyesült Államok fővárosát.

– A kinn töltött egy hét során találkoztunk régebben szolgált, s még ma is aktív űrhajósokkal, akiktől rengeteg érdekességet tudhattunk meg – árulta el Márton, akit az iskolakezdés után több tanára is megkeresett, tartson előadást az Amerikában átéltekről.

Természetesen a fiatalember is a tábort záró hat órás missziót élvezte a legjobban, amikor a földi irányító központban tevékenykedett, az üzemanyagtartály hőmérsékletének változásait figyelte.

1595892338
 

Fotó: Horvai Ferenc