Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Petraeus:„Ádáz harcok várhatóak…”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 23. 13:03

David Petraeus, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők főparancsnoka a BBC-nek adott interjújában kijelentette, hogy a NATO-csapatok ellenőrzésük alá vontak több, korábban a tálibok uralma alatt álló területet, és „ádáz harcok” várhatóak, hogy máshol is ez történjen.

Petraeus szerint fontos, hogy a tálibok hátországát megrendítsék, és az elkövetkező hadműveletekben több áldozattal kell majd számolni a szövetségesek részéről. A parancsnok biztosnak tűnt abban, hogy képes megfordítani az általa vezetett csapatok szerencséjét Afganisztánban, ahogy azt Irakban is tette. Petraeus hozzátette, hogy nem érzi Washington nyomását, és meglehetősen szabad kezet kap a kormánytól.

„2011 júliusa csak a folyamat kezdete. Nem úgy kell elképzelni, hogy az amerikai csapatok kivonulnak, és leoltják maguk után a villanyt" – mondta a tábornok az amerikai csapatok távozásáról nyilatkozva.

Robert Gates védelmi miniszter ragaszkodik az Obama által korábban bejelentett 2011. júliusi dátumhoz, de Petraeus szerint a kivonulás időpontja nincs kőbe vésve.

A BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató vasárnap közölt kivonatokat a tábornokkal folytatott beszélgetéséből, a teljes interjú ismertetése hétfőn várható.